Contacts

92 Bowery St., NY 10013

thepascal@mail.com

+1 800 123 456 789

Dne 7. 5. 2022 je bil organiziran kolesarski turnir Specialne olimpijade.

Sicer se je dogodek načrtoval že v preteklih dveh letih, vendar zaradi koronskih ukrepov ni prišlo do realizacije. Ker so se razmere od tedaj umirile in ker je filozofija specialne olimpijade spet dobila veter v jadra, smo se odločili, da turnir izpeljemo. Opogumljeni s strani upravnega odbora in s podporo društva Sožitje in strokovno podporo OŠ Jela Janežiča, smo začeli s pripravami v septembru 2021. Glavna težava je bila in bo v bodoče tudi ostala – določitev trase oz. kraja izvedbe. Vsi si želimo, da se dogajanje odvija v mestnih središčih z gledalci in podporo javnosti, vendar je kolesarstvo specifičen šport. Zahteva odprt prostor, zavarovan prostor, daljše razdalje, specifična dovoljenja in drugačno organizacijo kot športi, kjer je športni objekt točno določen. Če smo želeli vsaj delno slediti smernicam specilane olimpijade in mednarodne kolesarske zveze, je bilo potrebno nekatere želje preprosto dati na stran. Nemogoče je bilo zapreti del urbanega okolja za izvedbo dirke za pol dneva, kar nismo niti poskušali pri občinski upravi. Za to nimamo ne sredstev, ne personala in ne poguma. Poiskati je bilo potrebno lokacijo, ki je manj obljudena, zaprta za javni promet in po možnosti ne preveč oddaljena od infrastrukture. S pomočjo lokalnih članov društva smo lokacijo našli. Sorško polje je t.i. rodovitno območje med Škofjo Loko in Kranjem, namenjeno poljedeljstvu in železniškemu prometu. Polja povezujejo alsfaltirane ceste namenjene lastnikom zemljišč. Prepletenost cest je gosta in idelana za vzpostavitev kroga, katerega dolžina ustreza parametrom priporočene trase. Po prvem ogledu smo določili krog in ravnino za tekme na čas, tako je bil velik del bremena rešen. V nadaljevanju smo morali poiskati še prostor za prireditev in priskrbeti dovoljenja. S pomočjo občine in lastnikov zemljišč smo dobili potrditev, da lahko odsek ceste zapremo za omejen čas. Načrtovani trasi (ravnina in krog) sta omogočali naslednje discipline: 500m MK, 1000m TT, 5km in 10km. Krog je meril 3km, zato je disciplina 5km dejansko merila 6km (dva kroga) in dirka 10km je merila 9km (tri krogi). O sami trasi in razpisnih pogojih se je vodja tekmovanja posvetoval tudi z odgovornim za kolesartvo pri mednarodni organizaciji specialne olimpijade.

Samo izvedbo smo razdelili na dva dela. Tekmovalni del je idejno izpeljal vodja tekmovanja s pomočjo zaposlenih OŠ Jela Janežiča, družabni del s pogostitvijo in podelitvijo pa Društvo Sožitje Škofja Loka. Tekmovališče in družabno prizorišče sta bila nekoliko oddaljena (2,1km), vendar pri logostiki tekmovalcev nismo zaznali težav.

Pri merjenju časa smo uvedli merjenje s pomočjo multitimer aplikacije (https://stopwatch.online-timers.com/multiple-stopwatches), kar se je ob dobri koordinaciji starterja, zapisnikarja in računalničarja dobro obneslo. Med samimi dirkami s skupinskim startom se je kot dobro izkazalo, da je nekdo z daljnogledom opazoval tekmovalce in njihovo približevanje cilju, da je bil odgovoren za štoparice že 10sek prej pripravljen, katero štoparico mora ustaviti. Sicer z dirkami in razvrščanjem ni bilo težav. Časovnica je bila dobro načrtovana in je potekala brez velikih zamikov. V kvalifikacijah so tekmovalci startali na 30sek razmika in se niso ovirali med seboj. Prijavnih časov trenerjev nismo beležili, ker bi bili glede na razlike tras nepomembni. Tekmovalce smo v kvalifikacijah razporedili naključno. Pri dirkah s skupinskim startom na progi ni bilo gneče, saj je dolga startna ravnina omogočala dobro razporeditev, tako da v ovinkih ni bilo prehitevanja.

Imeli smo tri diskvalifikacije. Po pogovoru s trenerji smo ugotovili, da so se dotični tekmovalci v kvalifikacijski dirki držali nekoliko nazaj zaradi strahu pred mokrim cestiščem in morebitnim zdrsom. Na tekmovanju pa je ta strah popustil, k večji moči pa so jih spodbudili tudi tekmovalci znotraj skupine. Žal so diskvalifikacije tudi del specialne olimpijade. Upoštevali smo 15% odstopanje (mednarodna pravila SOS za kolesarstvo). Kot pomanjkljivost izvedbe bi lahko omenili, da tekmovalci poleg ogrevalnega prostora niso imeli možnosti preizkusiti celotnega kroga, saj bi s tem strah pred ovinki in mokrim cestiščem popustil. Za poldne so bile napovedane krajevne plohe, zato smo hoteli tekmovanje izpeljati čimprej.

ZAKLJUČNA OCENA

Turnir kolesarstva je bil uspešno izveden. Obisk je bil glede na čas po koronskih ukrepih spodbuden. Pridobili smo si prenekatero izkušnjo, ki jo bomo koristno umestili v morebitno naslednjo organizacijo dogodka.

Zapisal: Damjan Kojzek, vodja tekmovanja

Kolesarski turnir, Škofja Loka 2022 – rezultati