Contacts

92 Bowery St., NY 10013

thepascal@mail.com

+1 800 123 456 789

Poletne državne igre Specialne olimpiade Slovenije so bile po štirih letih ponovno največje tekmovanje specialnih olimpijcev pri nas – v sedmih športih je v začetku junija v Zagorju in Celju tekmovalo prek 300 tekmovalcev.

V zelo aktivni pokoronski pomladi je v pestrem tekmovalnem sporedu regijskih tekmovanj in državnih turnirjev priložnost za pokazati svoje sposobnosti dobilo kar 1.300 tekmovalcev, kar je obliž na dogajanje, ki je bilo v preteklih dveh letih zaradi epidemioloških razmer okrnjeno. Tokratne državne igre, 19. po vrsti, pa so imele še posebno težo, saj so štele tudi kot izbor za nastop na Poletnih svetovnih igrah v Berlinu, junija 2023. To bodo prve svetovne igre po Abu Dhabiju 2019, saj so bile zimske zaradi razmer v Rusiji odpovedane.

Igre specialne olimpijade so namenjene športnikom, osebam z motnjami v duševnem razvoju, mednarodno gibanje, katerega korenine izhajajo iz Amerike, pa bo v prihodnjem letu praznovalo že 55-letnico obstoja. »Tako iskrenega veselja ob ponovnem druženju že dolgo nisem doživela,« je bila ob dvodnevnih igrah navdušena nova predsednica društva Suzana Bohorč, ki je predsedniški stolček prevzela to pomlad. »V času korone so bili namreč naši športniki zelo prikrajšani za športno vadbo, tekmovanj sploh ni bilo, zato tokratne igre simbolično naznanjajo nov začetek oziroma nadaljevanje zgodbe, ki jo tudi v Sloveniji pišemo že več kot tri desetletja.«

Otvoritev je potekala prvi dan v Športni dvorani Zagorje, kjer je vodja tekmovanja Domen Pociecha s pomočjo celotnega kolektiva VDC Zasavje pripravil preprost, a čudovit kulturni program. “Po dveh zimskih olimpijskih igrah leta 2006 in 2010 sem se športno upokojil ter se zaposlil v VDC Zasavje. Takoj sem se vključil tudi v Specialno olimpiado Slovenije, saj je šport v mojem srcu,” zase pravi nekdanji sankač na umetnih progah. 

Slovensko himno je v živo odpela Talita Sofija Komelj, kandidatka za Miss Slovenije. Kratke pozdravne nagovore športnikom, trenerjem in gostom pa so izrekli še direktorica VDC Zasavje Špela Režun, predsednica Specialne olimpiade Slovenije Suzana Bohorč, nova predsednica Zveze Sožitje Branka Perne in zagorski župan Matjaž Švagan. V kulturnem programu je nastopila plesna skupina VDC Zasavje – Vztrajno Do Ciljev.
Na igrah je sodelovalo 321 tekmovalcev in 119 trenerjev iz 50-tih organizacij ter prek 100 prostovoljcev iz cele Slovenije, tekmovanje pa je potekalo v osmih športih: atletiki, plavanju, kolesarstvu, balinanju, namiznem tenisu, judu, košarki in nogometu. Zaradi pomanjkanja športnih objektov v Zasavju je večji del športnega programa potekal v Celju na štadionu AD Kladivar, kjer so se merili atleti, plavalci so tekmovali v Golovcu, kolesarji pa so gostovali na poligonu ZŠAM Celje v Ljubečni. Ob tem so se znatno aktivirali člani Izvršnega odbora društva, ki skrbijo za posamezne športne panoge. Tako so v Zagorju prvi dan speljali judo, drugi dan pa je potekal tudi nogometni turnir, na katerem so se na veselje organizatorja na najvišjo stopničko povzpeli ravno nogometaši VDC Zasavje. Ob tem je bil še posebej zadovoljen tudi njihov trener, Domen Pociecha.

»Specialna olimpiada je svetovno gibanje, ki poleg športnih programov širi ideje povezovanja, enakosti, spoštovanja in sprejemanja drugačnosti. Ni namenjena le športu, ampak združuje športne, socialne in kulturne aktivnosti. Je svet zmagovalcev. Lep svet, brez sprenevedanja in brez krute tekmovalnosti, tako značilne za današnji čas. Vsak ima možnost zmagati in vsak je zmagovalec,« pravi Pociecha, ki je spomladi prevzel tudi mesto športnega direktorja v društvu.

Zastava je bila ob koncu predana organizatorjem dvajsetih jubilejnih iger – VDC Tončke Hočevar, tako da se leta 2026 srečamo v Ljubljani.

Pred tem pa tako vodstvo kot tekmovalce čaka še izbor ekipe za nastop na Poletnih svetovnih igrah v Berlinu 2023 ter še nekaj tekmovanj v letošnjem letu. Največje med njimi bodo MATP državne igre, ki bodo 12. novembra potekale na Pedagoški fakulteti, še pred tem pa bo sredi oktobra tudi finale nogometne lige, ki bo že tradicionalno potekal v Nacionalnem nogometnem centru NZS na Brdu pri Kranju.

Zapisala: Urška Kustura

Rezultati

Tehnično poročilo – plavanje 

Tehnično poročilo – kolesarstvo

Tehnično poročilo – atletika

Analiza iger, statistika