Contacts

92 Bowery St., NY 10013

thepascal@mail.com

+1 800 123 456 789

Ob koncu tedna se je v Thermani Laško zvrstil še eden izmed dogodkov znotraj projekta Zdrava skupnost. Šlo je za četrto delavnico zdrave prehrane in fitnesa, s katerimi smo pričeli jeseni 2017 v Mariboru, nadaljevali spomladi 2018 v Mali Nedelji ter jeseni 2018 v Laškem. Tokratna delavnica je bila zadnja v tem sklopu, saj se projekt z marcem 2020 zaključuje. Sodelovalo je 28 športnikov s trenerji in spremljevalci (10). Delavnica s podobno vsebino bo v mesecu januarju potekala še za trenerje.

Potem, ko se v Thermani Laško že več let vrstijo mesečne delavnice zdrave prehrane, gibanja in na splošno zdravega življenjskega sloga, občasno pripravimo tudi vikend delavnice (petek, sobota). Športniki tako dobijo priložnost, da zdravo prehrano tudi sami »ustvarjajo« ter navsezadnje dobijo še eno izkušnjo več bivanja stran od doma, centra. Prav vsi so nad kapacitetami v Laškem navdušeni, celo tako, da se strinjajo, da bi bilo potrebno delavnico vsaj za en dan podaljšati , saj bi ob tem lahko pripravili tudi družaben večer, ki bi tekmovalce in spremljevalce še bolj povezal. Večina trenerjev je že kar starih znancev, ki so z novo gardo športnikov vedno znova zadovoljni. Tako je neizpodbitno dejstvo, da so ponekod o zdravem življenjskem slogu, ki seveda zelo pripomore tudi k boljšim športnim rezultatom, bolj ozaveščeni, kakor drugod.

Projekt Zdrava skupnost, ki smo ga pričeli spomladi 2017, je v minulih dveh letih in pol ponudil številne možnosti izboljšanja življenjskega sloga ne samo tekmovalcev pač pa tudi trenerjev. Tisti, ki so se dela na sebi lotili zagnano, danes dosegajo zavidljive rezultate in pišejo zanimive zgodbe, za druge je to priložnost, da poskusijo vsaj delček slišanega vnesti v svoj bolj zdrav vsakdan. »Seminar je bil prijeten in sproščen, vsebinsko in časovno primeren za mladostnike s posebnimi potrebami,« sta dejali trenerki Irena in Maja iz OŠ Antona Janše iz Radovljice, učenci pa so dodali, da so spoznali nekaj novih vaj, katere bodo naučili tudi svoje sošolce. Navdušila sta jih bazen in tobogan . Predavateljica Iva, ki že nekaj let sodeluje z nami, je namreč prvi dan predavala o zdravi prehrani, sledila je priprava zdrave popoldanske malice, ob kateri so udeleženci ugotovili, da zdrava hrana dobro izgleda, je lahka za pripravo in je tudi zelo dobra. No, na večerji je potem marsikoga potegnilo še v »nezdrave« vode, a vsega pač ne moremo osvojiti v le enem popoldnevu.

Drugi dan je bil bolj športno obarvan, saj smo se pogovarjali o vadbi in si ogledali tudi fitnes. Vmes je bilo vse potrebno seveda preizkusiti tudi v praksi. Tokrat nam je Iva, ki je tudi Les Miles inštruktorica, pokazala nekaj vaj z lastno obremenitvijo, ki jih lahko izvajamo brez orodij, v šolski telovadnici ali kar doma. V teoretično-praktični delavnici so potem športniki sami prikazali vaje za posamezne mišične skupine, druženje pa je zaokrožilo prijetno sobotno kosilo, po katerem so nekateri še izkoristili popoldansko možnost kopanja.

Zapisala: Urška Kustura