Contacts

92 Bowery St., NY 10013

thepascal@mail.com

+1 800 123 456 789

V Laškem se je v tem tednu zaključil letošnji projekt Zdravega življenjskega sloga. V dveh skupinah, tokrat smo udeležence razdelili na začetno in nadaljevalno skupino, je sodelovalo skoraj 100 športnikov in še 30 trenerjev, spremljevalcev. Poleg obiskovanja mesečnih delavnic, ki so potekale v Thermani Laško, so sodelujoči v času izvajanja projekta obiskovali fitnes centre oziroma različne organizirane vadbe. V dveh letih je bilo nasvetov v delavnicah deležnih prek 200 športnikov in pripadajoče število trenerjev, od leta 2015, ko izvajamo projekte zdravega življenjskega sloga, pa že prek 600.

Tudi tokratne delavnice so zaokrožale teme o prehrani in gibanju, predavala pa nam je Iva Jurov, dr. med. »Vse skupine so po delavnicah naredile pomemben napredek v zdravem življenjskem slogu. Z veseljem povem, da sem opažala aktivno vključenost vseh udeležencev projekta, tako športnikov kot njihovih trenerjev. Nekatere skupine so presegle vsa pričakovanja in veseli me, da so lahko vzor vsem nam z redno telesno dejavnostjo in zdravo izbiro obrokov,« je dejala dr. Jurov.

Na delavnicah je bila poleg predavanja in praktičnega dela tudi priložnost za vadbo, po zdravem kosilu pa je sledilo še plavanje. Sodelujoči so ob koncu projekta običajno vedno zadovoljni, saj jim v sicer kratkem času – posamezna skupina v projektu sodeluje 3 mesece – uspe spremeniti vsaj kanček življenjskih navad. »Veliko smo se gibali in se naučili pravilno prehranjevati. Tako skušam v svoj jedilnik vnesti vedno kaj novega. Zdaj kos kruha nadomestim z riževimi vaflji,« je povedala Andreja, ki redno prihaja v Laško tudi na vikend delavnice. »No, poleg prehrane pa smo bili v VDC Šentjur zelo aktivni tudi pri telesni vadbi, tokrat smo na urnik uvrstili jogo, tekalno stezo pa imamo na razpolago kar v VDC-ju vsak dan.«

Petra iz Centra Janeza Levca pa je z navdušenjem povedala: »Pojemo nekaj več vitaminov in malo pazimo pri hrani, pa gredo kilogrami kar sami dol.«  Uroš iz Velenja, ki kar trikrat tedensko trenira plavanje, je Coca Colo nadomestil z vodo, zelo zadovoljen pa je bil tudi z vadbo, ki so jo izvajali v fitnes klubu. Tako bo za plavalne treninge še boljše pripravljen. Enako bo tudi s športniki iz VDC Zagorje, ki so se zahvalili za priložnost, hkrati pa so jim v fitnesu, ki so ga zdaj obiskovali tri mesece, za nagrado podarili še en mesec brezplačnih obiskov.

Tine,prav tako iz Centra Janeza Levca, se je svojim prijateljem pridružil samo na zadnjem srečanju. Prišel je namesto Eve Julije, ki tega dne ni mogla, in nam »postregel« z zajtrkom. »Jaz jem Nutello!« Pa so se vsi tisti, ki so redno obiskovali delavnice, v en glas oglasili, da to ni zdravo . No, nekaj so se naučili. Za konec so se oglasili še iz CUDV Dobrna, ki že več let sodeluje v projektu. Pohvalili so se, da jedo veliko zelenjave, veliko tudi pijejo in redno obiskujejo vadbo. Tudi oni bodo v poletnih mesecih izkoristili gratis vadbo v fitnes klubu.

V jeseni bo v okviru projekta Zdrava skupnost razpisana še ena delavnica za Zdrav življenjski slog, v kateri bi želeli priložnost ponuditi tistim članicam, ki od leta 2015 še niso sodelovale. Pripravili bomo tudi še vikend delavnico za športnike in trenerje ter dva seminarja za zdravstvene delavce.

»Takšni projekti so posebej pomembni v skupinah, kjer so osebe z motnjami, ki v trenutnem okolju hitreje razvijajo neželene posledice nezdravega življenja. Torej hitreje in izraziteje prihaja do kroničnih bolezni zahodnega sveta, ki dokazano zmanjšujejo kvaliteto življenja in krajšajo njegovo dobo. Taki projekti so zato izjemno pomembni in kot preventiva lahko bistveno učinkujejo na življenje posameznikov. In ravno zato sem ponosna in vesela, da sem lahko bila del tega projekta. Vsem udeležencem želim, da bi bili še naprej tako polni energije in zanosa, kar naj uporabijo tudi pri redni telesni dejavnosti,« je pred poletnimi počitnicami dejala predavateljica.

Vodja projekta: Urška Kustura