Contacts

92 Bowery St., NY 10013

thepascal@mail.com

+1 800 123 456 789

Nedolgo nazaj, natančneje med 28. januarjem in 4 .februarjem, sta švedski mesti Östersund in Äre gostili Special Olympics Invitational Games.

Še v začetku decembra preteklega leta naj bi te igre bile zamišljene kot generalka oziroma resen test organizatorjev pred svetovnimi zimskimi igrami, ki naj bi februarja 2021 potekale v prej omenjenih mestih na Švedskem. Kot tehnični delegat v krpljanju sem bil ves čas priprav iger v stiku z organizatorji ter predstavniki SOI, zato sem bil ne malo presenečen, ko sem izvedel, da svetovnih zimskih iger prihodnje leto na Švedskem ne bo.

Kakorkoli Specialna olimpijada Švedske se je na te igre dobro pripravila in jih ob pomoči velikega števila prostovoljcev organizirala tako kot se za tak dogodek spodobi. Športniki, njih 300, iz 20 držav širom sveta so se merili v sedmih zimskih športih. Äre je gostil alpske smučarje in tekmovalce v deskanju na snegu. V sto kilometrov oddaljenem Östersundu pa so svoje znanje in sposobnosti preizkušali hitrostni in umetnostni drsalci ter igralci v floorballu. Znameniti biatlonski center Östersund Arena pa je gostil smučarje tekače in tekmovalce v krpljanju.

Pred uradnim prihodom in pričetkom iger so bile vse ekipe vključene v tri dnevni Host Town program, kjer so športniki imeli možnost spoznati kulturo, hrano, običaje ter znamenitosti mest in krajev širom Švedske. Sam tekmovalni del je bil zgoščen na tri tekmovalne dni, vmes pa so športniki imeli priložnost sodelovanja v zdravstvenem programu, ki je bil po besedah organizatorjev odlično obiskan. Rezultat tega so tudi številna dodeljena očala ter slušni aparati, ki omogočajo športnikov bolj kvalitetno življenje.

Sam sem večji del mojega bivanja v Östersundu preživel na tekmovališču za krpljanje. Preko dneva različni sestanki in dogovarjanja, zvečer pa tekme pod jasnim nebom in žarometi, ki so vse skupaj naredili še bolj čarobno. Igre so v vseh pogledih resnično uspele. Vsem po vrsti je zelo žal, da drugo leto ne bomo sodelovali na »pravih igrah«, vsi pa so bili hvaležni za pridobljeno znanje in izkušnje, ki so jih pridobili tekom iger ter jih bodo s pridom uporabili pri razvoju športa na Švedskem.

Seveda se je tekom iger nič kolikokrat pojavilo vprašanje o nadomestnem prizorišču svetovnih zimskih iger. Dejstvo je, da igre bodo. Predstavniki SOI so v zaključni fazi dogovorov z dvema potencialnima kandidatoma. Oba kandidata sta zelo znani zimsko-turistični mesti s številnimi izkušnjami z gostitvijo največjih svetovnih zimsko športnih tekmovanj. Odgovor, katero mesto naj bi gostilo svetovne zimske igre 2021 bo znan do konca meseca februarja ali najkasneje v začetku marca.

Takrat je tudi čas, ko bosta Maribor in Rogla gostila 16. Zimske državne igre Specialne olimpiade Slovenije. Do takrat je še nekaj časa. Športniki in trenerji izkoristite ta čas za čim boljšo pripravo in dober nastop, saj lahko se zgodi , da boste ravno vi prihodnje leto udeleženec svetovnih iger v tem, za zdaj še neizbranem mestu.

Zapisal: Silvo Polc, športni direktor