Contacts

92 Bowery St., NY 10013

thepascal@mail.com

+1 800 123 456 789

/ 

Kot glavna trenerka MATP programa pri Specialni olimpiadi Slovenije sem se v začetku oktobra udeležila Evropskega seminarja MATP na Cipru, ki ga je organizirala Evropska specialna olimpijada (SOEE). Teoretični del je potekal v hotelu Sentido Sandy Beach v Larnaki, praktični pa v telovadnici v mestu in v hotelskem bazenu. Pri praktičnem delu so sodelovali tudi učenci osnovnih šol s posebnim programom Agios Spiridonas in Apostolos Barnabas. Seminarja se je udeležilo 38 trenerjev, ki so zastopali 20 držav.

Govornika na seminarju sta bila Mariusz Damentko, športni direktor SOEE in Eleni Rossides, članica odbora za MATP pri Mednarodni specialni olimpijadi. Udeležencem so dobrodošlico izrekli gostitelji iz SO Ciper ter David Evangelista, predsednik SOEE.

Namen seminarja je bil usposobiti trenerje za nove prakse v MATP-ju. Predstavljene so bile novosti, ki jih je svetovalni odbor sprejel na junijskem zasedanju v Singapurju. Izpopolnjeni so opisi MATP aktivnosti, posodobljena imena aktivnosti in z aktivnostmi povezani športi. Predstavljeni so bili združeni modeli (unified sports) za vključevanje MATP tekmovalcev.

Ugotavljam, da ima MATP v Sloveniji že 20-letno tradicijo. V program se vključuje vse več lokalnih programov. Vsako leto v vseh slovenskih regijah organiziramo regijske igre MATP, na dve leti pa izmenično Državne MATP igre v bazenu in v dvorani. Vidim, da smo v Sloveniji skozi prakso prišli do številnih podobnih rešitev pri pripravi tekmovanj, kot jih ponujajo nove smernice in da smo lahko na svoje delo ponosni. Nove usmeritve in znanja, pridobljene na seminarju, nam bodo v pomoč pri posodobitvi, nadaljnjem načrtovanju ter izvajanju MATP-ja na enako visoki ravni kot doslej.

Zapisala: Tanja Princes, glavna trenerka za MATP