Contacts

92 Bowery St., NY 10013

thepascal@mail.com

+1 800 123 456 789

Od 14.-21. marca bodo v Abu Dhabiju in Dubaju potekale Poletne svetovne igre specialne olimpijade, največje športno tekmovanje oseb z motnjami v duševnem razvoju. V Združenih arabskih emiratih bo Slovenijo zastopalo 28 tekmovalcev, šest v atletiki, štirje v plavanju, trije v namiznem tenisu, po dva v kolesarstvu, judu in balinanju ter košarkarska ekipa. Spremljajo jih bo 10 trenerjev, vodja delegacije pa je Ljubomir Miličević, predsednik Specialne olimpiade Slovenije. Potem ko je svetovno gibanje lani praznovalo pol stoletja obstoja je pričakovati, da bo tokratno srečanje okoli 8.000 športnikov iz 172 držav sveta res specialno.

»Spoznajte odločne«, je slogan tokratnih iger, ki bodo prvič gostovale na arabskih tleh. Zibelka iger je namreč Amerika, kjer je Eunice Kenneday Shriver prve igre priredila na svojem dvorišču že leta 1962. Od takrat se je gibanje specialne olimpijade razširilo v neslutene razsežnosti in danes vključuje že več kot 5 milijonov športnikov, za katere je višek tekmovanja vsaki dve leti (izven olimpijskih let) na svetovnih igrah. Specialna olimpijada pa ni samo športno tekmovanje, pač pa skupaj z ostalimi elementi druženja, spoznavanja novih okolij in nudenja osnovnih zdravstvenih pregledov skrbi tudi za vsestransko socializacijo oseb z motnjami v širše družbeno okolje.

»Arabski svet seveda prinaša velike kulturne razlike, ki jih bomo morali spoštovati, hkrati pa sem prepričan, da bodo domačini izjemno gostoljubni. Nenazadnje se nadejamo tudi srečanja s slovensko skupnostjo, ki živi in dela v Emiratih, pri čemer nam bo pomagal naš veleposlanik v ZAE, gospod Oto Pungartnik,« se iger veseli vodja delegacije, predsednik Specialne olimpiade Slovenije Ljubomir Miličević. »V tekmovalnem smislu si bomo tokratne igre verjetno zapomnili po izvedbi določenih plavalnih in atletskih disciplin brez predhodnih predtekmovanj, ki so tako značilna za specialno olimpijado. Na zadnjih igrah leta 2015 v Los Angelesu je slovenska ekipa osvojila kar 26 medalj, saj tekmovalci po posameznih skupinah tekmujejo s sebi enako sposobnimi. Tudi cilji tokratne ekipe so enako ambiciozni,« je sklenil Miličević.

Med košarkarji bo prav kot kapetan ekipe tekmoval tudi Manfred Kržišnik, tekmovalec z največ nastopi na svetovnih igrah, saj se nanje odpravlja že četrtič! Prvič je tekmoval leta 1991 v Minneapolisu, ko je Slovenija sploh prvič nastopila na svetovnih igrah. Takrat je za Slovenijo tekmovalo 8 tekmovalcev, Fredi pa je že takrat nastopil v košarki, sicer v elementih košarke, saj Slovenija še ni imela ekipe, osvojil pa je 4. mesto. Štiri leta za tem je tekmoval v Connecticutu, kjer je osvojil zlato z nogometno ekipo, leta 2005 pa je svojo vsestranskost dokazal na zimskih svetovnih igrah v Naganu, kjer je v teku na smučeh osvojil trojček medalj – zlato, srebrno in bronasto. Fantastična kariera torej in pri skoraj 50-letih torej četrtič na igre, tokrat kot kapetan košarkarske reprezentance. »Želim pokazat, da še nisem za staro šaro,« je v šali dejal Fredi, kakor ga kličejo prijatelji. »Sploh pa imamo letos fantastično ekipo in verjamem, da lahko pridemo vse do finala.«

Ekipo so opremili donatorji: Alpina, Zavarovalnica Wienerstädtische, Safilo, Intersocks, finančno pa jo je podprl tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. Zahvala gre tudi partnerjema v projektu – Zvezi za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskemu komiteju ter Zvezi Sožitje. Oboji so ekipi zaželeli srečno pot.

Otvoritev iger bo 14. marca, ekipa pa bo na igre odpotovala v četrtek, 7. marca, ob 9.30 (do 8.30 jih boste lahko pozdravili v letališki avli Letališča Jožeta Pučnika). Ekipa se z iger vrača v soboto, 23. marca, ob 8.35 na Letališče Jožeta Pučnika.