Contacts

92 Bowery St., NY 10013

thepascal@mail.com

+1 800 123 456 789

V petek in soboto, 6. in 7. marca, so v Mariboru in na Rogli potekale zimske državne igre v organizaciji OŠ Gustava Šiliha. Slavnostne otvoritve se je udeležil tudi predsednik RS Borut Pahor. 

Predsednik je namreč prejel čisto posebno povabilo: “Sem Luka, tekmoval bom v alpskem smučanju. Imam eno veliko željo, da bi Vi prišli na našo otvoritev. Skupaj bi otvorila igre. Upam, da boste lahko prišli!” Tako je v svojem pismu predsednika države Boruta Pahorja nagovoril učenec OŠ Gustava Šiliha, gostitelja tokratnih zimskih državnih iger. In predsednik je – prišel.

“Vesel sem, da sem ponovno z vami. Upam, da boste ob svojih zmagah tokrat tudi uživali. Poleg tega gledam, kako dozorevate in venomer z novim elanom nadaljujete. Upam, da tudi vi, ki spremljate delo športnikov, čutite notranje zadovoljstvo. Izrekam vam iskreno hvaležnost za vaše delo,” je v pozdrav 142 tekmovalcem dejal predsednik države.

Tekmovanja so oba dni potekala na Rogli, ki je ponudila pravo zimsko idilo. Prilagamo dosežene rezultate 142 sodelujočih tekmovalcev. 

POROČILO IZ 16. ZIMSKIH DRŽAVNIH IGER SPECIALNE OLIMPIADE SLOVENIJE
MARIBOR – ROGLA 6. in 7. marec 2020

Igre so potekale 6. in 7. marca v Mariboru in na Rogli. Potek iger se je začel s tekmovalnim delom v petek zjutraj na Rogli, kjer se je 131 tekmovalcev iz 25 ekip udeležilo predtekmovanj v treh zimskih športih, ki jih razvija Specialna olimpiada Slovenije. Pred tekmovanja v teku na smučeh se je udeležilo 31 tekmovalcev. Pomerili so se v disciplinah na 100m, 400m, 1200m in 2500m. Predtekmovanja v teku s krpljami se je udeležilo 50 tekmovalcev. Pomerili so se v disciplinah na 100m, 200m in 400m. Obe športi panogi sta potekali na tekaškem poligonu Petre Majdič pri hotelu Natura.

Pred tekmovanja v alpskem smučanju se je udeležilo 41 tekmovalcev. Tekmovali so v začetnem veleslalomu, ki je potekal na Uniorčku, lažjem in težjem veleslalomu, ki sta potekala na progi Ostruščica.
Po končanih pred tekmovanjih so se tekmovalci skupaj s trenerji odpravili v Maribor, kjer so se nastanili v Dijaškem domu Lizike Jančar. Po kosilu so imeli krajši počitek ali čas za namestitev, saj so okoli 17.00 se že odpravili na slavnostno otvoritev v II. Gimnazijo Maribor. Ob 18.00 se pričela slavnostna otvoritev 16. ZDI SOS, kateri je prisostvoval in bil častni pokrovitelj predsednik RS Borut Pahor. Otvoritvi so prisostvovali častni gostje: podžupanja MO Maribor, mag. Helena Kujundžič Lukaček, predstojnica ZRSŠ OE Maribor, dr. Milena Kerndl, predsednica Zveze Sožitje Slovenije, dr. Katja Vadnal, predsednik Medobčinskega društva Sožitje Maribor, Martin Benko, predsednik športne zveze Maribor Tomaž Barada, pomočnik direktorja Policijske uprave Maribor, namestnica vodje Urada za šport Anja Kolšek in drugi.

Na otvoritvi so nastopili učenci OŠ Gustava Šiliha Maribor z zgodbico o Snežinki Balerinki, pevka Anabel, Marko Škof, zaprisego športnikov je zaprisegla športnica SO Anemari Hadner, udeleženka letnih svetovnih iger SO iz Abu Dhabija, olimpijski ogenj je v spremstvu policije prinesla in prižgala športnica specialne olimpiade Nika Dolinšek, dobitnica srebrne in zlate medalje iz zimskih svetovnih iger specialne olimpiade v Schladmingu , predsednik države je igre otvoril, pevska skupina Čuki, je po zaključku otvoritve naredila krajši plesno zabavni dogodek za vse športnike Specialne olimpiade.

Pomembni gostje so se po otvoritvi zbrali v VIP prostoru in izmenjali par besed, povezanih z dogodkom.
Športniki so se po otvoritvi vrnili v dijaški dom Lizike Jančar, kjer so imeli večerjo in ples. Trenerji so imeli sestanek, kjer so dobili rezultate predtekmovanj in štartne liste za finalna tekmovanja. Podani so jim bili vsi napotki za potek tekmovanj v soboto. V soboto jih je na Rogli pričakalo čudovito zimsko vzdušje s sončnim vremenom. Pričela so se tekmovanja na podlagi pridobljenih rezultatov iz prejšnjega dne. Po zagrizenih tekmovalnih bojih je sledilo kosilo in podelitev medalj in priznanj v Snežni dvorani Hotela Planja na Rogli.
Medalje in priznanja sta podeljevala deskar Rok Marguč, podžupan Občine Zreče Drago Šešerko ter predsednik SOS Ljubo Miličević. Podeljenih je bilo 30 kompletov medalj. Sledil je še zaključek iger s točko, ki so jo predstavili športniki – udeleženci iger OŠ Gustava Šiliha Maribor, prijeten stisk rok ob odhodu in srečno pot dom vsem.

Ob tem bi se rada še zahvalila ekipi sodnikov SK Celje, ki so nam oba dneva organizirali tekmovalni del, prav tako zahvala vodji smučišč na Rogli, gostinskemu delu hotelov Natura in Planja ter sponzorjem in donatorjem. Pri organizaciji iger je sodelovalo okoli 30 delavcev PP OŠ Gustava Šiliha, ki so z velikim intuzijazmom pripomogli, pri izvedbi iger.

O dogodku so poročali številni mediji: Radio City, RTV Maribor, Radio Rogla, Maribor 24ur, spletna strani Urada predsednika RS, Občine Mislinja, Občine Zreče, novice.si, dogodek pa je bil spremljan in objavljen na mnogih družbenih omrežjih.

Vodja tekmovanja Helena Gril