Contacts

92 Bowery St., NY 10013

thepascal@mail.com

+1 800 123 456 789

V petek, 21.06. 2019 smo v Ljubljani zaključili šolsko leto z družabnim turnirjem v balinanju.Turnir smo izkoristili za spoznavanje uradnih pravil special olimpics bocce tako športniki kot njihovi trenerji. Športniki so spoznavali pravila ob pomoči sodnikov med igro na igriščih, njihovi trenerji pa na predavanju in ob spodbudah njihovih igralcev po turnirju na terenu.

Po kratkem kulturnem programu je športnike ogrel trener balinanja, potem pa so se začela tekmovanja. Eno igrišče je bilo namenjeno igri po uradnih pravilih specialne olimpiade z uradnimi kroglami, preostala tri pa so bila balinarska kot jih poznamo v Sloveniji. Na turnirju je bilo 60 udeležencev, tekmovalo je 10 ekip. Vodja sodnikov je bil Gregor Sever, dvakratni svetovni prvak v hitrostnem zbijanju in svetovni prvak v igri dvojic. Sodniki so bili člani ŠD Zarja, ter prostovoljci.

Člani ŠD Zarja so poskrbeli za zdrave napitke in sadje za udeležence med tekmovanjem, ob zaključku pa so nam priredili okusen in prijeten piknik. Kot se za zaključek turnirja spodobi, je sledila še uradna razglasitev rezultatov in podelitev medalj. Podeljevala sta: Danilo Grilj – predsednik ŠD Zarja in Gregor Sever. Medalje so dobili vsi kot je to navada na tekmovanjih specialne olimpiade , a s to razliko, da so tu dobili vsi prave medalje, ne le spominske trake.

Še končni vrsti red:
1. VDC Vrhnika
2. VDC Zagorje
3. VDC Želva
4. VZS Mitja Čuk – Italija
5. DZC Janeza Levca Ljubljana
6. VDC Ptuj
7. VDC Tončke Hočevar
8. Center Janeza Levca Ljubljana 2
9. Center Janeza Levca Ljubljana 1
10. Center Janeza Levca Ljubljana 3

Seminarja se je udeležilo 13 trenerjev iz 10 članic Specialne olimpiade Slovenije. Na seminarju smo ugotovili, da so pravila special olimpics bocce veliko bolj enostavna kot balinarska. Igrišče je krajše, zato si športniki lažje predstavljajo razdaljo do balinčka. Krogle dveh ekip se razlikujejo po barvi ( rdeče, zelene ), tako ne pride do zamenjav krogel in športniki nimajo težav prepoznati svoje.

Državni turnir bi moral biti organiziran po uradnih pravilih. V Sloveniji poznamo le tri vrste iger s kroglami: balinanje, petanko, dvoransko balinanje ( paraolimpijski šport). Balinarji se radi družijo z nami, moj predlog je, da se še vedno družimo in treniramo na balinarskih igriščih po raznih balinarskih klubih po Sloveniji. Z veseljem nam bodo pomagali pri učenju balinarskih veščin, nam posodili krogle, nas naučili igro petanka, se z nami ( mešana ekipa) udeležili kakšnih družabnih turnirjev. Pridružili pa se bodo tudi naši igri – special olimpics bocce. Če ima kdo izmed športnikov SOS željo, da se sam včlani v kateri BŠK, mu lahko pomagam poiskati najbližji klub in navezati stik, mogoče se bo našel med njimi in bo dober bližalec?

Moja izkušnja iz final foura v petanki na Nizozemskem: ekipa iz Finske je imela v svojih vrstah člana s posebnimi potrebami. Bil je prvi » tolkač« v ekipi. V balinanju vidim dobre možnosti za inkluzijo naših športnikov.

Zapisala: Barbara Rode