Contacts

92 Bowery St., NY 10013

thepascal@mail.com

+1 800 123 456 789

V petek, 27.5.2022, se je na balinišču Športnega društva Zarja iz Ljubljane odvijal balinarski turnir Specialne olimpiade Slovenije. Turnir je organiziral Center Janeza Levca (CJL) – OŠ DE Dečkova, v sodelovanju z Športnim društvom Zarja. S sodniki in podeljevalci medalj je na pomoč priskočila tudi Balinarska zveza Slovenije (BZS).

Sodelovalo je 14 članic Specialne olimpiade Slovenije. Specialna olimpiada Slovenije je krovna organizacija za šport oseb z motnjami v duševnem razvoju. 91 športnikov iz Slovenije in zamejske Italije se je pomerilo v igri četvork in elementih bližanja. Športnike je na tekmovanju spremljalo 27 spremljevalcev.

Na otvoritveni slovesnosti, so se v prvi vrsti z mimohodom predstavili športniki, zaplesale so učenke CJL OŠ Dečkova, za glasbeni vložek pa je poskrbela skupina Zverinice iz Dečkove. Na otvoritvi sta športnike pozdravila ravnatelj CJL Matej Rovšek in Brigita Hribar Vrenko – članica IO BZS in predsednica Komisije za žensko balinanje. Otvoril ga je predsednik ŠD Zarja Danilo Grilj.

Turnir je prvič potekal po uradnih mednarodnih pravilih Specialne olimpiade. V začetku je sicer bilo nekaj nejevolje, saj smo na tekmovanju prvič v Sloveniji igrali z uradnimi kroglami za balinanje v specialni olimpiadi ter na igriščih po mednarodnih predpisih. To pa pomeni, da je igrišče krajše in je ograjeno. Veljajo pa vsi odboji krogel. Po prvih odigranih kroglah, so tekmovalci osvojili mete, lažje jim je bilo spremljati tekmo, bodo pa se morali naučiti še kako izkoristiti tako igrišče.

Na osnovi prijavljenih rezultatov, so bile ekipe razporejene v tri homogene skupine. Pod budnim očesom glavnih sodnikov, se je na štirih igriščih odigralo kar 22 napetih dvobojev. Pravico na balinišču so delili sodniki Marko Djokić, Stane Žavbi, Vojko Haclar in Brigita Hribar Vrenko, pomagali pa so jim prostovoljci iz ŠD Zarja, ter David Letnikovski iz BŠK Polje (sodnik BZS in nekdaj tudi balinarski trener).

Na dveh zunanjih igriščih je potekalo tekmovanje v elementih bližanja, na katerem je sodelovalo 28 tekmovalcev v petih skupinah.

Na tekmovanju, je prevladovalo sproščeno vzdušje. Ob vsaki odlično približani krogli so se po dvorani razlegali vzkliki veselja. Gledalci so vsak met nagradili z vzpodbudnim aplavzom.

Turnir smo zaključili s podelitvijo zasluženih medalj ob zvokih himne Specialne olimpiade Slovenije. Sledilo je sproščeno druženje v senci ob balinišču.

Zapisala: Barbara Rode, vodja tekmovanja

Balinarski turnir, Ljubljana 2022 – rezultati