21 kolajn za slovenske specialne olimpijce

6. 7. 2011 /

Po desetih dneh tekmovanja so se zaključile XIII. Poletne svetovne igre Specialne olimpiade Atene 2011. Ekipa športnikov Specialne olimpiade Slovenije je med več kot 7.000 športniki z motnjami v duševnem razvoju iz 180 držav osvojila 21 kolajn. Slovenski športniki so osemkrat stali na najvišji stopnički, osvojili pa so tudi pet srebrnih in osem bronastih kolajn.


Slovenski specialni športniki so na Poletnih svetovnih igrah Specialne olimpiade bili uspešni v vseh sedmih športih, v katerih so tekmovali. Košarkarska ekipa, ki jo sestavljajo Aleksander Bezjak, Darjan Cehtl, Kristjan Jordan, Atif Mulič, Kristijan Polšak, Veton Qorri, Gašper Zaviršek in Žiga Zore, je v svoji skupini dosegla prvo mesto, prav tako pa sta bila nagrajena z zlato kolajno tudi plavalca Polona Mikolič (100 m prosto) in Marko Došler (200 m prosto in 400 m prosto), atletinji Monika Grgič (tek na 400 m) in Kaja Praprotnik (tek na 800 m), kolesarka Ina Košič (vožnja na 500 m) ter judoist Irfet Vukalič (v kategoriji 81 – 90 kg).

Poletne svetovne igre so se zaključile 4. julija s pompozno zaključno prireditvijo na olimpijskem stadionu Kallimarmaron Panathinaikon, ki je bil tudi prizorišče prvih modernih olimpijskih iger. Prireditev je tako postavila še piko na i največjemu športnemu dogodku Specialne olimpiade v letu 2011 ter proslavila vse udeležene športnike, družine, podpornike in več tisoč prostovoljcev, ki so pomagali pri organizaciji in izvedbi iger. Ob koncu prireditve je potekalo tudi tradicionalno ugašanje olimpijskega ognja upanja in uradna predaja zastave svetovnih iger Specialne olimpiade organizatorjem naslednjih (zimskih) iger leta 2013 v Koreji.

Preberite si tudi poročilo z iger, kjer so zapisane vse uvrstitve naših športnikov.

Fotografije s sprejema se nahajajo v .zip dokumentu med datotekami.

Datoteke

cookie