Olimpijski ogenj tudi v Sloveniji

Iz rok Hidea Morite in Jureta Franka je ogenj prevzela slovenska specialna olimpijka Danica Krajnc.
26. 10. 2005 /

Olimpijski ogenj je 15. februarja 2005 na svoji poti med Grčijo, kjer so ga prižgali po tradicionalnem običaju, in Japonsko prispel tudi na ljubljansko letališče Brnik. V japonskem Naganu so namreč od 26. februarja do 5. marca potekale svetovne igre, tudi z udeležbo 23-članske slovenske delegacije.

Olimpijski ogenj je v Slovenijo pripotoval v spremstvu Jureta Franka, alpskega smučarja, ki je osvojil prvo slovensko odličje na zimskih olimpijskih igrah (srebro v veleslalomu leta 1984 v Sarajevu). Na letališču Brnik je olimpijski ogenj skupaj s predsednikom Organizacijskega odbora svetovnih zimskih iger v Naganu Hideom Morito sprejelo 16 slovenskih tekmovalcev, ki so kasneje na Japonskem tekmovali v alpskem smučanju in smučarskem teku. Na zadnjih zimskih svetovnih igrah, le-te so pred štiri leti potekale na Aljaski, je 16-slovenskih specialnih olimpijcev osvojilo 25 medalj. Na slovenska tla je ogenj ponesel Jure Franko, ki je po končani smučarski karieri odšel v deželo vzhajajočega sonca, tam pa je bil zadnjih nekaj let vpet v specialno-olimpijsko gibanje. Poleg tekmovalcev, ki jih je tudi to pot oblekel generalni sponzor ekipe Nagano 2005 Elan, sta ogenj in omenjena gosta pozdravila tudi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franci Ekar ter predsednik Specialne olimpiade Slovenije Marijan Lačen.

Vsaki dve leti se športniki specialne olimpiade z vsega sveta zberejo, da bi pokazali svoje sposobnosti in se družili v duhu specialne olimpiade. Od prvih iger leta 1968 v Chicagu, so svetovne igre specialne olimpiade neprenehoma rasle in zdaj predstavljajo eno izmed največjih športnih prireditev na svetu.

Letošnje igre so bile v Naganu, s čimer je Japonska nadaljevala tradicijo organiziranja velikih športnih prireditev, kakršne so bile nazadnje olimpijske igre leta 1998. Po letu 2003, ko so bile svetovne igre specialne olimpiade prvič organizirane v Evropi (Irska), so se tako prvič predstavile tudi v Aziji, kar je še povečalo prepoznavnost tega gibanja v omenjenem delu sveta in s tem pripomoglo k vključevanju večjega števila športnikov v specialno-olimpijski program.

cookie