Vključujem, torej sem

7. 6. 2018 /

OŠ Minke Namestnik – Sonje je šola s prilagojenim programom. Smo aktivni člani Specialne olimpiade Slovenije in skupaj z 2. Osnovno šolo, smo se odločili, da krenemo v projekt Erazmus+ »S športom do večje socialne vključenosti«, katerega glavni namen je uporaba športa kot sredstva za večjo socialno vključenost oseb z motnjami v duševnem razvoju. V projektu sicer sodelujejo tudi Specialna olimpijada Makedonije ter organizaciji mladih iz Grčije in Romunije.

Na eni strani gre za vključevanje bolj ranljive skupine v širše socialno okolje in na drugi strani za soočanje z drugačnostjo, njeno razumevanje in tudi sprejemanje. Verjamemo, da je predvsem šport področje, kjer se lahko te naše razlike tudi srečajo. Dejavnosti, ki zahtevajo skupinsko delovanje, kjer pa so učenci med seboj pomešani. Kar je seveda ključno.

Sodelovati smo pričeli že v mesecu marcu. Učitelji obeh šol smo najprej sestankovali, načrtovali in sodelovali pri nastajanju skupnega športnega dne, ki smo ga izvedli 6. junija v športnem parku Slovenska Bistrica. Seveda smo se pred tem športnim dnevom morali še pripraviti. Dogovorili smo se, da si bomo v znak medsebojnega prijateljstva in gostoljubja ter sprejemanja, izmenjali tudi darilca, ki so jih učenci naredili sami. In smo si jih. Keksi, magnetki, razne umetnine so popestrile začetek športnega druženja.

Na slavnostni otvoritvi smo sledili protokolu specialne olimpijade. S plesno točko so se nam predstavili učenci 9. razreda. Govor je imel tekmovalec Nejc Medved, ki je tudi povedal svečano zaprisego. Pozdravili sta nas tudi ravnateljici. In ja, celo snemali so nas. Med nami so bili tudi predstavniki medijev. Po otvoritvi je sledilo skupno ogrevanje ob glasbi pod taktirko naše energične učiteljice Tine Korošec.

Cilj specialne olimpijade je spodbujanje socialne vključenosti skozi skupne športne treninge in igre. Temu smo sledili tudi mi. T. i. »UnifiedSports« - združuje ljudi z ali brez intelektualnih motenj v isti skupini. V ozadju se skriva preprosto načelo: skupno usposabljanje in igranje je hitra pot do prijateljstva in razumevanja. Ekipe sestavljajo ljudje s podobno starostjo in sposobnostjo. To naredi prakso bolj zabavno in igre bolj zahtevne in vznemirljive za vse. Mi smo igrali nogomet, odbojko in izvajali igre MATP. Za vsakega se je našlo kaj.

Učenci so bili pomešani. Sonce je pripekalo. Slišati je bilo veliko smeha. Sproščenosti. In ko smo opazovali nekatere učence, kako spontano so pričeli drug drugemu pomagati, smo vedeli, da smo se odločili prav. V zraku je bilo nekaj lepega, nekaj nežnega, bi dejal Tone Pavček. Oddahnili smo si. Športno druženje je doseglo svoj namen. Rezultati niso bili pomembni, v ospredju so bile tokrat druge vrednote. In to smo čutili vsi vpleteni.

Ob koncu našega druženja so dobili vsi učenci potrdilo o udeležbi in darilca, ki so nam jih omogočili naši donatorji. Hvala njim. Darilca je podeljevala naj športnica Slovenske Bistrice, atletinja, Saša Babšek. Zahvala gre tudi njej in seveda Zavodu za šport Slovenska Bistrica za pomoč, sodelovanje in pripravljenost. Šoli vse bolj sodelujeta in povezujeta. Na področjih, kjer je to možno. Vključevanje po meri posameznika torej. V prihodnjem letu bomo sodelovanje nadgradili. Kako? Boste videli. Cilj pa nam je vedno graditi čim bolj odprto družbo, kjer lahko vsak učenec sodeluje v okviru svojih sposobnosti in kjer skupina nudi varen prostor za izboljšanje občutka lastne vrednosti. Ne rabimo venomer zmagovati, lahko pa smo vedno znova pogumni v svojem poizkušanju.

Zapisali: Jure Pirš, Andreja Pogorevc, Tina Korošec, Tina Medved, Jani Stergar

cookie