Gibali in zmagali za bolj zdrav slog

14. 8. 2017 /

Med 28.7. in 6.8.2017 je na Rogli potekal prvi poletni tabor GIBAJ IN ZMAGAJ. Organizator tabora je Zavod gibaj in zmagaj. Gre za prvi tabor v Sloveniji, katerega namen je učenje zdravega življenjskega sloga. Tabor je vrhunec 4 letnih priprav in gre za realizacijo diplomske naloge Marka Janka na Fakulteti za šport (Shujševalni tabor - pot k spremembi življenjskega stila mladostnikov).

UDELEŽBA IN STROKOVNI KADER
Udeleženci so bili nastanjeni v mladinskem domu Jelka na Rogli, prehrano pa smo imeli urejeno v hotelu Planja. Del tabora so tudi predavanja na Fakulteti za šport, katera bomo izvajali vsak mesec do naslednjega tabora. Na taboru je bilo 47 otrok med katerimi jih je bilo 8 otrok z lažjo in 12 otrok z zmerno ali težjo motnjo v duševnem razvoju. S tem smo uresničili cilj, da je tabor inkluziven in omogoča integracijo otrok s posebnimi potrebami. Specifikam otrok smo se kadrovsko in programsko prilagodili in prav vsem otrokom zagotovili celostno obravnavo. Kadrovsko smo zadostili vsem normativom, saj je bilo 17 spremljevalcev, kar pomeni 2,8 otroka na spremljevalca. Na taboru smo imeli dva zdravnika, nutricionistko, specialne pedagoge, defektologe, socialno pedagoginjo, psihoterapevta, profesorje športne vzgoje, učitelja plesa, učitelja plavanja, vzgojitelje, animatorje, itd…

PROGRAM
Kot omenjeno je program celosten, kar pomeni, da smo z otroki delali na štirih glavnih področjih. To so zdrava prehrana, gibanje, pozitivna samopodoba in krepitev socialnih interakcij. Vključili smo tudi starše, ki so nenazadnje ključni pri obravnavi prekomerne telesne teže otrok.
ZDRAVA PREHRANA: Na področju prehrane smo vsak dan izvajali delavnice in predavanja, kjer so otroci spoznali sestavo in tehnike priprave zdrave prehrane. Skupina, ki je bila na delavnici zdrave prehrane, je pripravljala dopoldansko malico za vse udeležence, ki so bili v tem času na drugih delavnicah. Prav tako so bili tudi drugi obroki skrbno načrtovani in pripravljeni po navodilih nutricionistke in zdravnice. Udeleženci so jedli 5- krat dnevno in po priporočilih WHO-ja (Svetovne zdravstvene organizacije). Jedli so zdrava, sveža in lokalno pridelana živila.
GIBANJE: Otroci so bili večji del dneva aktivni. Vso gibanje pa je bilo »zakamuflirano« v igro in pustolovske dogodivščine. Trenažnih procesov v klasičnem smislu nismo izvajali. Otrokom smo pripravili plesne delavnice, delavnico joge, plavalni tečaj, lov za izgubljenim zakladom, celodnevni pohod, igre z žogo, poletno sankanje, delavnice z naravnimi materiali, jutranje razgibavanje, itd… Odpora do katerekoli dejavnosti nismo zaznali.
POZITIVNA SAMOPODOBA: Na delavnici prijateljstva je naš izkušeni psihoterapevt izvajal skupinsko terapijo preko pogovora. Udeleženci so govorili o svojih težavah v šoli, doma in v vsakdanjem okolju. Z nekaterimi se je srečal tudi individualno. Učinek je bil neverjeten in mnogim otrokom smo s to delavnico najbolj pomagali. Spoznali so, da nimajo samo oni težave in da v težavah niso sami.
KREPITEV SOCIALNIH INTERAKCIJ: Vsak dan smo otrokom postavljali skupinske izzive, kjer so morali sodelovati, da so bili uspešni. Priprava hrane, plesne delavnice (učili so se skupne koreografije), lov za skritim zakladom, večeri talentov, disko večer, skupinske športne igre, itd… Integracija in inkluzija otrok z motnjami v duševnem razvoju je prinesla samo pozitivne učinke in prav vsi smo se ogromno naučili. Vsi smo spoznali, da če je okolje, kader in program ustrezen, je inkluzija nekaj najlepšega, kar se lahko zgodi. Otroci pozabijo na razlike in si med sabo spontano in brez zadržkov pomagajo.

VKLJUČEVANJE STARŠEV
Prvi in zadnji dan tabora smo imeli predavanje in delavnico za starše. Povedali in pokazali smo bistvene zakonitosti zdravega življenjskega sloga in kako to prenesti v vsakdan. Po taboru organiziramo tudi mesečna srečanja na Fakulteti za šport. Tako bomo starše in njihove otroke usmerjali na pot zdravega življenjskega sloga.

DRUGO LETO 300 UDELEŽENCEV
Tabor je bil dobro medijsko pokrit. Pojavili smo se v glavnih dnevno-informativnih oddajah na TVSLO, POP TV in PLANET TV. Prek radijskih valov so za naš tabor slišali tudi poslušalci Štajerskega vala. Na naši spletni strani se je v tem času zgodilo 470.000 klikov, na facebook-u pa samo v zadnjem mesecu več kot 30.000. Pred tem, ko smo objave boostali pa verjetno še več. Z izpeljavo projekta smo izjemno zadovoljni. Po organizacijski, izvedbeni in strokovni plati smo presegli svoja pričakovanja in veseli smo, da je bil že prvo leto tako dober odziv. Postavili smo odlične temelje za prihodnost, na katerih že gradimo novo zgodbo za naslednje leto, ko si želimo tabor omogočiti 300 otrokom. Skupaj nam bo zagotovo uspelo.

Zapisal: Marko Janko
 

cookie