Srebrn Franko med specialci

Jurij Franko na lanskih Zimskih svetovnih igrah v Pjongčangu skupaj s slovenskimi specialci.
12. 2. 2014 /

Na današnjem smučarskem tekmovanju specialcev na Arehu je med športnike specialne olimpijade prišel tudi legendarni Jurij Franko. »Še dobro, da je bilo tekmovanje prestavljeno na kasnejšo uro, saj sem bil ob spremljanju Tininega nastopa na smuku tako utrujen, da sem potreboval nekaj časa in po vsej evforiji prišel k sebi,« je povedal na poti v Maribor. Danes je bil še posebej iskan, saj bo čez dva dni minilo 30 let, odkar je, takrat še za Jugoslavijo, prismučal prvo zimsko olimpijsko medaljo. Le-ta se je svetila srebrno in čakal je skoraj točno 30 let, da ga je Tina Maze z današnjim dosežkom prehitela!

»Že pred štirimi leti sem upal, da ji bo uspelo priti do zlata, pa je malo zmanjkalo na veleslalomu, zato sem si letos še bolj želel, da bi svojo kariero okronala z zlatom. In seveda, da bi tudi Slovenija prišla do zlate medalje, saj imamo odlične rezultate.« Kakor pravi sam, ga je spremljanje druge tekme alpskega sporeda za ženske povsem izmučilo, saj je »gledati veliko bolj naporno, kakor pa smučati :-). Kot navijač namreč nimaš nobenega vpliva na potek. Razen tega, da pošiljaš pozitivno energijo, ne moreš narediti nič. Jaz sem danes zagotovo bolj pošiljal impulze nervoze :-). Sploh, ker nisem točno vedel, kaj pričakovati, saj je bila Tinina forma letos zelo nekonstantna. Tudi proga je bila izjemno težka, res vredna olimpijskega naziva, hkrati pa do njene številke že precej uničena. Jaz sem za zmago podpisal že po drugem vmesnem času, potem pa po tisti napaki trepetal do cilja, a se je noro dobro izšlo!«

In kaj napoveduje za nadaljevanje letošnjih olimpijskih iger, ki so se šele dodobra začele? »Odvisno, kako se bodo naši športniki skoncentrirali na delo, ki ga še imajo pred sabo. Dejstvo, da imamo po petih dneh štiri medalje, je noro. To bo težko ponoviti, hkrati pa imamo v naslednjih desetih dneh še veliko železij v ognju: skakalci, tekačice, biatlonci, deskarji in seveda Tina. Ona se je zdaj razbremenila za težo osvojene medalje, zlata, in zdaj nima kaj izgubiti. Kot profesionalka in izkušena tekmovalka verjamem, da se ne bo zadovoljila samo s tem zlatom,« je še povedal Franko, preden se je odpravil na pohorske zasnežene strmine, ki so po obilnem novem snegu v sredinem jutru ostale brez električne energije, zato je bilo tekmovanje prestavljeno na popoldanske ure.

Jurij se je že veselil ponovnega srečanja s specialci, saj je naključje, da se bo z njimi srečal ravno ob letu osorej, ko so se družili na Zimskih svetovnih igrah lani v Pjongčangu. Žal bo tokrat brez smuči, saj mu poškodovano koleno in številne druge poslovne obveznosti ne bodo dopuščale sproščenih zavojev na snegu, bo pa zato podelil medalje najboljšim smučarjem in skupaj z njimi delil veselje in zadovoljstvo, kajti v specialni olimpijadi so vsi zmagovalci!

 

cookie