Sprejem pri predsedniku države

Sašo Firbas, predstavnik tekmovalcev v IO SOS, je predsedniku RS Borutu Pahorju povedal nekaj besed o specialni olimpijadi.
3. 12. 2013 /

Ob mednarodnem dnevu invalidov je bil danes v Predsedniški palači na pobudo predsednika republike Boruta Pahorja prvikrat pripravljen skupni sprejem za invalide in predstavnike invalidskih organizacij - skupaj so ga gostili predsednik Republike Slovenije, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije in predsednica Vlade Republike Slovenije.

Predsednik republike je v svečanem nagovoru poudaril, da imamo vsi ljudje enake pravice, prav pa je, da se večkrat in ne le na tak dan vprašamo, ali imamo vsi enake možnosti. »Danes je dan, ko lahko ocenimo in izrečemo pripravljenost, da bomo glede tega storili vse, kar je v naši moči, da storimo korak naprej," je dodal, saj se po njegovem mnenju žal še vedno prepogosto srečujemo z izključevanjem in s predsodki. »Zato je tak dan priložnost, da se vprašamo, vsak sam sebe in vsi skupaj, ali premoremo moč in ali imamo potencial, da ne glede na lastne težave stremimo k temu, da vsakomur nesebično omogočimo njegovo edinstvenost,« je dejal predsednik. Predsednik je prepričan, da so invalidi navdih in vzor vsem tistim, ki se ne upajo ali nimajo dovolj poguma, da bi uresničili svoje sanje in razvili svoje talente. »Zaradi invalidnosti so sicer prikrajšani, a dosegajo uspehe zaradi jeklene volje in nadčloveških naporov,« je dejal predsednik in ob tem izpostavil športnike, umetnike, študente in druge posameznike, ki nas opominjamo, da ne smemo obupati, da se moramo boriti za naše osebne in kolektivne sanje ter razviti vse naše talente. Ob tem je predsednik republike posebej nagovoril »Nedotakljive«, izjemne, posebne in hrabre posameznike, ki so skozi fotografski objektiv odprli svoje srce in pokazali svoje lepoto na posebni fotografski razstavi, danes pa so se udeležili sprejema v Predsedniški palači.

Ob koncu se je predsednik republike zahvalil vsem, ki si prizadevajo za boljši položaj invalidov ter izrazil prepričanje, da lahko s tvornim sodelovanjem in v okviru realnih pogojev skupaj naredimo še več za največjo manjšino na svetu.

 

cookie