Igre 2017 tik čez mejo

Avstrija 2017
16. 10. 2012 /
Po letu 1993, ko so bile svetovne igre prvič organizirane izven ZDA, bo avstrijska specialna olimpiada ponovno gostila zimske svetovne igre.
 
Igre leta 2017 bodo takorekoč tik čez slovensko mejo, saj jih bosta gostila Graz in Schladming. V devetih olimpijskih športih bo tekmovalo tri tisoč športnikov iz 110 držav. O razmahu specialno-olimpijskega gibanja nazorno govori porast športnikov, ki bodo tekmovali na največjem športnem dogodku za osebe z motnjami v duševnem razvoju. Pred 19 leti je namreč v Salzburgu in Schladmingu tekmovalo 1.600 športnikov iz 63 držav, tekmovali pa so v petih športih. To so bile tudi pete zimske svetovne igre zapovrstjo.
 
Na novinarski konferenci, ki je prejšnji teden potekala v Grazu, je Timothy P. Shriver, predsednik svetovnega gibanja, Avstriji priznal zasluge za promocijo specialno-olimpijskega gibanja zunaj meja Združenih držav, potem ko so leta 1993 organizirali igre. »Ponosen sem, da se igre vračajo v državo, ki že desetletja vzorno organizira življenje oseb z motnjami,« je dejal Shriver. Predsedujoči organizacijskega odbora Mayor Kröll je poudaril, da bo tudi Avstrija veliko pridobila s ponovno organizacijo tako velikega dogodka. »Ne samo specialna olimpiada, ampak tudi širše. Upamo, da bomo prek iger širili sporočilo o enakosti oseb z in brez motenj.«
 
Igre bodo potekale pod sloganom Utrip srca za svet, priložnost za priznanje številnih neverjetnih talentov in darov, ki jih v sebi nosijo osebe z motnjami v duševnem razvoju. 
cookie