Olimpijski ogenj tudi v rokah Anje Pirjevec

Olimpijski ogenj tudi v rokah Anje Pirjevec
9. 2. 2006 /

Olimpijski ogenj, ki je v petek, 20. januarja 2006, ogrel srca Slovencev je italijansko-slovensko mejo prečkal v Novi Gorici, kjer ga je sprejel prvi slovenski dobitnik medalje na zimskih olimpijskih igrah Jurij Franko. Ob njem je bila tudi specialna olimpijka Anja Pirjevec.

»Pa se srečava samo takrat, ko pride olimpijski ogenj v Slovenijo,« se je ob prihodu ognja na skupni trg obeh Goric pošalil Jurij Franko in s tem Anjo Pirjevec, bronasto z zadnjih svetovnih iger specialne olimpiade v Naganu lansko leto, spomnil na ogenj miru, ki ga je že pred igrami na Japonskem pripeljal v Slovenijo. Ogenj se je takrat ustavil le za hip, tokrat pa ga je že ob prestopu meje pozdravila tisočglava množica, v kateri so bili številni otroci goriških in novogoriških šol. Poleg Anje, ki so jo ob tej priložnosti pospremili prijatelji iz Centra za usposabljanje Janka Premrla Vojka iz Vipave, so bili prisotni še nekateri drugi primorski udeleženci olimpijskih iger, med njimi tudi paraolimpijec Marko Sever.

Ogenj je iz Gorice v Ljubljano prispel z rahlo zamudo malo čez poldne, ko so ga na Viču, kjer se je popotovanje ognja po slovenski prestolnici pričelo, že nestrpno pričakovali otroci dvajsetih ljubljanskih osnovnih šol in tudi deset olimpijcev, katerim je po izboru Olimpijskega komiteja Slovenije pripadla čast, da so lahko olimpijsko baklo miru, ki je bila prižgana 27. novembra lani v Antični Olimpiji, ponesli med množico, ki je popotovanje spremljala na ljubljanskih ulicah. Ravno pred parlamentom je ogenj iz rok mladega alpskega smučarja Matica Skubeta sprejela Mateja Pintar. S posebej pripravljeno pripravo, ki ji je bila v pomoč pri držanju olimpijske bakle, je nasmejana opravila pot do začetka Wolfove ceste, kjer je plamen prevzela nekdanja odlična alpska smučarka Katja Koren, ki je ogenj ponesla med množico na Prešernov trg. Pravzaprav nihče od dvajsetih izbrancev, ki so opravili 6 km dolgo pot po ljubljanskih ulicah, ni skrival zadovoljstva ob nošenju ognja miru, saj so s tem širili vrednote, ki jih prinašata olimpijski ogenj in olimpijska ideja: enakost, poštenost, pravičnost, medsebojno spoštovanje, razumnost, samostojnost in odličnost.

Zgodbo o olimpijskem ognju, ki ga je v Sloveniji nosila tudi Anja Pirjevec, lahko preberete tudi na:

http://www.specialolympics.org/Special+Olympics+Public+Website/English/Press_Room/Global_news/Olympic+Flame+in+Solvenia.htm

cookie