Več združenega nogometa

20. 12. 2018 /

Nogometno konferenco je organizirala Specialna olimpiada Češke v sodelovanju z nogometno zvezo Češke. Sodelovalo je 60 različnih predstavnikov različnih organizaciji. Bili smo eni redkih, ki smo imeli tudi predstavnika nogometne zveze,  Rajka Korenta, kar je zelo pohvalno.

Po prihodu v Prago se je hitro začel natrpan program, ki je potekal na nogometni zvezi Češke. Najprej so sledili vsi pozdravi od organizatorjev, potem pa je bilo predstavljen koncept sodelovanja z UEFO in SOEE, predstavila se je Evropska mreža za razvoj nogometa, ki povezuje klube na evropski ravni. Z njimi je SOEE tudi podpisal dogovor o sodelovanju. Podelili so nagrade SOEE za dobre projekte. Sledil je model iz Belgije, kako vključevati v nogometne aktivnosti osebe z motnjo v duševnem in telesnem razvoju.

V nadaljevanju smo se prestavili v telovadnico, kjer so nam predstavili hodeči nogomet. Nogomet, kjer ni dovoljeno teči in je namenjen predvsem starejšim in telesno oviranim.

Naslednji dan smo spremljali trening mladih nogometašev, kjer so nam predstavili sistem razvrščanja tekmovalcev, ki temelji na vsakem posamezniku. Po tem modelu se bo tudi razvrščalo na svetovnih igrah, kar bo razvrščanje skrajšalo na en dan.

Potem smo se preselili v prostore nogometne zveze, kjer smo še v teoriji predelali razvrščanje ekip. Prav tako smo pregledali potek projekta, ki je namenjen za vključevanje žensk, svetovno prvenstvo v združenem nogometu 11v11, ki je potekalo v ZDA in aktivnosti v nogometnem tednu.
Po končanem smo imeli še večerjo v Pragi.

UGOTOVITVE:
Vse informacije so bile zelo dobrodošle. Potrebno se je zavedati, da v različnih državah poteka različna praksa, katero je potrebno prilagoditi in prenesti v naše okolje. Dobil sem tudi nekakšno potrdilo, da je naše udejstvovanje v nogometu kvalitetno in na pravi poti.

IDEJE ZA NAPREJ:
• izobraževanje trenerjev s praktičnimi vsebinami
• povezal sem se z avstrijskim predstavnikom, s katerim sva dogovorjena za prijateljski turnir
• predstavitev nogometa tudi na seminarju o organiziranosti SOS
• vključevanje žensk - imam ideje kako izpeljati projekt
• vsi pohvalijo združen nogomet. Tako je potrebno razmisliti, da bi v prihodnosti izpeljali tudi tovrstno tekmovanje.

ZAPISAL: Domen Pociecha, glavni trener za nogomet SOS

cookie