Doma že popravljajo jedilnike

26. 11. 2018 /

V petek, 16., in soboto, 17. novembra je v Thermani Laško potekala vikend delavnica zdrave prehrane in fitnesa za športnike SOS-a. Delavnica spada v okvir projekta Zdrave skupnosti in je poleg projekta Zdrav življenjski slog namenjena dodatnemu ozaveščanju naših športnikov o pomenu zdrave prehrane in telesne pripravljenosti za doseganje boljših športnih rezultatov in kvalitete življenja nasploh. Tokratne delavnice, ki je bila že tretja v tem okviru, se je udeležilo 29 športnikov in 10 njihovih spremljevalcev.

Tudi tokrat nam je predavala Iva Jurov, dr. med., teoretična predavanja pa smo zaokrožili s praktičnimi delavnicami, v katerih so morali »mozgati« tudi tekmovalci sami. »Čeprav se o zdravem načinu življenja veliko piše in govori, je bilo predavanje dr. Jurove nazorno, razumljivo, zato si bomo veliko zapomnili in seveda tudi upoštevali,« je zapisala spremljevalka ekipe Sožitja Radovljica, tudi sama aktivna tekačica Olga Grm. Tudi tekmovalke: Mira, Lara in Mateja so bile z delavnico telo zadovoljne. »Še posebej nam je bila všeč priprava prigrizkov. Mogoče bi naslednjič delavnico edino podaljšali :-).« Z organizacijo so bili zadovoljni tudi iz Sožitja Ormož, kjer sta dekleti Lucija in Nina uživali ob izdelavi sadnih nabodal, saj se je izkazalo, da se da z malo domiselnosti izdelati zdrav obrok iz sadja, ki na koncu še lepo izgleda, Sano pa je užival pri skupinski vadbi v telovadnici, kjer je Iva v soboto prikazala nekaj kar zahtevnih vaj. Ob tem seveda ne gre zanemariti druženja in sklepanja novih prijateljstev.

Ker pa je navada železna srajca, se sprememb le-teh običajno lotevamo postopoma: »Pot bolj zdravega in aktivnega življenja bomo najprej začeli z vsakodnevnim izbiranjem zdravih živil in uvedbo več gibanja. Kot rezultat si želimo čim boljšega zdravja, kakšnega kilograma na tehtnici manj pa bomo tudi zelo veseli,« so svoja pričakovanja opisali iz Sožitja Maribor. »Celotno delavnico bi lahko opisala: pestro, poučno, zabavno in intenzivno,« so se strinjali v Ljubljani, Emir, športnik Centra Janeza Levca pa je doma zapisal kar cel spis: »V Laškem smo kuhali in delali kroglice s čokolado. Dobil sem priznanje za zdravo prehrano in majico, imel sem se zelo lepo.« Poleg zdravega posladka in sadnih nabodal so športniki pripravili še tunin namaz in domači ledeni čaj.

Iz Sožitja Velenje so sodelovali trije plavalci, ki so menda doma staršem že začeli popravljati jedilnik :-). Zanje je bil še posebej dobrodošel plavalni bazen, katerega so se vsi poslužili v soboto po koncu predavanj. Dekleta iz Šmartnega pri Litiji so izbrale vsaka svojo »disciplino«: Sonji je bila najbolj všeč zdrava prehrana, Diana je uživala v plavanju, Mateja pa je bila navdušena nad telovadbo, prvič pa je bila z nami tudi prostovoljka Danica Potočnik, ki je bila nad ekipo in izobraževanjem navdušena. »Vsega je bilo ravno prav, da so lahko športniki v vsem sodelovali in tudi uživali,« se mnenju o delavnici, ki bo v spomladanskem času ponovno organizirana tudi izključno za trenerje, pridružuje Jožica Kovačič

Zapisala: Urška Kustura 

cookie