Abu Dhabi pripravljen za igre

7. 11. 2018 /

Vodja delegacije na Poletnih svetovnih igrah v Abu Dhabiju marca 2019 predsednik SOS Ljubomir Miličević se je med 28. oktobrom in 1. novembrom udeležil seminarja za vodje delegacij v Abu Dhabiju.

Delo na seminarju je bilo zelo zgoščeno in zaradi vsakodnevnih ogledov tekmovališč tudi dokaj naporno. Zajeta so bila vsa področja, ki so pomembna za temeljitejšo pripravo ekip na svetovne igre. Prvi dan so nam izrekli dobrodošlico tako predstavniki lokalne skupnosti, kot tudi Mednarodne specialne olimpijade, še posebej pa je bil predstavljen program host town. Naša ekipa bo prve tri dni (8.-11.3.) preživela v drugem največjem od sedmih emiratov v Dubaju. Seznanili so nas z nalogami in odgovornostjo, ki jo imamo vodje delegacij tako pred prihodom na igre, kot med samimi igrami. Dobili smo tudi vsa zagotovila glede zdravniške oskrbe tekom iger oziroma tekom celotnega bivanja v Združenih Arabskih Emiratih. V nadaljevanju so nam predstavili nekaj tekmovališč. Za nas je bil najbolj zanimiv ogled Yas Marina Circuit (YMC), kjer bodo tekmovali kolesarji. Gre za prizorišče, kjer sicer tekmujejo vozniki formule 1 za veliko nagrado Abu Dhabija.

Drugi dan seminarja je prav tako potekal v dveh delih. Najprej smo se seznanili z akreditacijami in izvedbo tega procesa. V nadaljevanju pa o prihodu in odhodu ekip v povezavi s transporti. Glede na to, da bosta plavanje in atletika potekala v Dubaju, ostali športi pa v Abu Dabiju, je bilo kar veliko zanimanja glede nastanitve ekip. Zaenkrat dokončne lokacije nastanitev niso znane (menda bodo znane proti koncu januarja ). Sigurno je le to, da bodo plavalci in atleti nastanjeni na področju Dubaja, ostali športniki pa v Abu Dhabiju. Popoldan smo si ogledali prizorišča tekmovanj v plavanju, Hamdan Sports Comlex, in atletiki, Dubai Policy Stadium. In če lahko za prvo ugotovim, da je resnično izjemno, moram za atletski stadion ugotoviti prav nasprotno. Zatrdim lahko, da je najslabše od vseh športnih prizorišč. Sicer sem neuradno slišal, da bi ga naj do marca prenovili.

Tretji dan je beseda tekla okrog družinskega programa, s poudarkom, da je le-ta popolnoma ločen od programa, ki ga bodo deležne ekipe. Otvoritvena slovesnost bo 14. marca v Zayed Sports City (ZCS) od 19. do 22. ure, zaključna slovesnost pa na istem prizorišču 21. 3. od 19. do 21. ure. Zelo zanimiv program »Adopt a Nation« bo v času iger izpeljan s pomočjo lokalnih skupnosti, ki si bodo vnaprej izbrale državo, jo spremljale in zanjo navijale skozi celotne igre. Popoldan smo obiskali ZCS in pa Abu Dhabi National Exibition Center (ADNEC), kjer se bodo odvijala tekmovanja v kar 11 športih. Tudi večina naših športnikov bo tekmovala na tej lokaciji - košarka, judo, namizni tenis in balinanje.

Posebnost teh iger je vsekakor srečanje vodij ekip tri dni pred pričetkom iger in skupna priprava za sprejem ekipe, ki prihaja na igre 8.3.2018. Za konec tridnevnega seminarja so nas peljali na puščavski safari, ki bi ga sam opisal kot obisk kakega zelo urejenega »kmečkega turizma« na pesku, ne tako zelo daleč od civilizacije.

Zapisal: Ljubomir Miličević

 

 

 

cookie