Milijon in pol korakov do inkluzije

6. 11. 2018 /

»Inkluzija v gibanju« je bila vodilna misel letošnje konference evropske regije specialne olimpijade, ki jo je s podporo Ameriške ambasade in UNICEF-a med 19. in 20. oktobrom organizirala Specialna olimpijada Črne Gore. Zbralo se je prek 100 udeležencev iz 38 držav, da bi se eni od drugih učili ter prepoznali izzive za naprej.

David Evangelista, predsednik in izvršni direktor Evropske specialne olimpijade, je dejal: »Tukaj sem, da vam prisluhnem in tako skušam bolje razumeti, kakšne so vaše potrebe in kakšni izzivi so pred nami. Npr. kako nas sprejema družba, kako nas sprejemajo vlade, kaj mislijo tekmovalci in njihove družine.«

Zelo velik poudarek so na konferenci dali tekmovalcem, saj je aktivno sodeloval tudi odbor tekmovalcev. Le-ti so vodjem programov svetovali naj ponudijo zdravstvene programe na različnih področjih tudi večkrat na leto, če je to le možno. Enako so poudarili velik pomen »združenega« športa, poudarek celotne konference pa je bil na inkluziji, kakor tudi že pred dvema letoma v Sloveniji.

Ekipa, ki vodi zdravstveni program, se je domislila akcije, v kateri naj bi udeleženci v času konference s hojo in tekom zbrali več kot milijon korakov. Le-teh je bilo na koncu več kot milijon in pol. Zelo na kratko so bile predstavljene tudi svetovne igre, Slovenija pa je prejela tudi priznanje za 25 let delovanja.

Zadnji dan konference je bila organizirana tekma v odbojki na mivki, v katero smo sodelovali udeleženci konference skupaj s športniki. Častna gosta sta bila nekdanji odbojkarski šampion iz Srbije Vanja Grbić, zdaj mednarodni ambasador specialno-olimpijskega gibanja in olimpijski prvak v odbojki Igor Vušurović.

Zapisal: Ljubomir Miličević

cookie