Na pragu pol stoletnice obstoja

16. 11. 2017 /

V Barceloni je 31. oktobra in 1. novembra potekala delavnica z naslovom »Telling stories, making friends«, delavnica o oblikovanju partnerstev. Udeležili so se je predstavniki 25 držav, med njimi tudi Slovenija s podpredsednico Tanjo Princes.

Osrednja tema delavnice je bila vezana na prepoznavnost specialne olimpijade in nove načine zbiranja finančnih sredstev. David Evangelista, predsednik Evropske specialne olimpijade, je poudaril pomen razvoja partnerske mreže, povezanosti in osebnega pristopa. Partnerstvo namreč omogoča simbiotičen odnos, iz katerega se rodi sponzorstvo. Ob tem je potrebno vključiti tudi športnike. Predstavljen je bil primer dobre prakse sodelovanja s Coca Colo.

Glavni cilj specialne olimpijade je tudi končati diskriminacijo do oseb s posebnimi potrebami. Naše sporočilo je, da nismo prijazni, temveč smo pomembni. Pomembnejša področja delovanja v bodoče bodo še usposabljanje novih kliničnih direktorjev, ki bodo vodili zdravstvene programe, vključevanje mladih ter vedno večja vloga športnikov. Tako se bo miselnost specialno-olimpijskega gibanja kazala tudi navzven in na ta način naj bi okolica tudi spremenila odnos do oseb z motnjami. Podobno vlogo imajo tudi sodobne digitalne platforme, prek katerih se gibanje promovira širše.

Zelo pomemben dogodek v naslednjem letu bo praznovanje 50-letnice specialne olimpijade. Osrednja slovesnost bo 20. julija 2018 v Chicagu, kjer so bile pred pol stoletja organizirane prve igre. Pripravljajo različne aktivnosti: prvenstvo v združenem nogometu, koncert in globalni dan inkluzije. Veliko evropskih programov pripravlja ob obletnici posebne igre, v sklop tega pa se bo z državnimi igrami v Ljubljani od 8.-10. junija vključila tudi Slovenija. V zadnjem delu seminarja smo v interaktivni delavnici razvijali ideje, kako bi lahko v regiji podprli 50-letnico.

Zapisala: Tanja Princes
 

cookie