Belgijsko kolesarstvo za vzor

15. 5. 2016 /

Belgija je v začetku maja gostila prvi evropski seminar za trenerje kolesarstva. Država gostiteljica ni bila izbrana naključno, saj so Belgijci znani kot kolesarski narod in tudi specialno kolesarstvo ni izjema!

Seminarja v La Luvierju se je od 4.-6. maja udeležil glavni trener za kolesarstvo pri SOS Lojze Adamič. Že prvi dan jih je po uvodu v seminar čakala otvoritvena slovesnost državnih iger Belgije, na katerih je tekmovalo 3.600 tekmovalcev (!!!), poleg tega pa še 1.200 trenerjev in 1.500 prostovoljcev. Gre seveda za ogromen projekt, ocenjen na 2 milijona evrov. Otvoritev je potekala na glavnem trgu, kjer je bilo fantastično, sproščeno vzdušje ob neverjetno velikem številu gledalcev.

Na seminarju je bilo med drugim govora tudi o prehrani, kjer so Danci podelili izkušnjo, kako so motivirali športnike za poletne svetovne igre v Los Angelesu minulo poletje – hujšanje in prenehanje s kajenjem sta bila dolgoročna cilja, ki sta motivirala njihovo ekipo. »Ogledali smo si celotno tekmovališče za kolesarstvo. Pri njih zaprte ceste niso problem, Belgijci kot narod živijo za kolesarstvo. Tekmovalo je 190 tekmovalcev, skoraj 50 jih je bilo na triciklih. Vse skupaj je bilo podprto s fantastičnim vzdušjem, ki ga je pripravil napovedovalec, celotna ekipa, ki je spremljala tekmovanje, pa je bila stacionirana v posebnem avtobusu, kjer je bilo na voljo vse - štetje krogov, zvonec, ozvočenje, obdelava podatkov. Ker je tekmovanje potekalo več dni, so imeli dobro pripravljen šotor za spravilo koles z ekipo mehanikov za osnovne nastavitve ter varovanje čez noč. S tekmovalci je kolesaril tudi predsednik SO Belgije, žal brez čelade :-)," je vtise strnil Lojze.

Po tekmovanju je bil čas za analizo, v kateri so tekle razprave o razvrščanju disciplin v različne nivoje, dana pa je bila tudi pobuda za tekmovanje na tandemih, kjer bi lahko tekmovalcem z nižjimi sposobnostmi omogočili tekmovanje na daljših razdaljah. SO Slovenija je prejela tudi vabilo Dancev za udeležbo na dirki za invalide okoli njihovega otoka Bornholm.

cookie