Podedovan je hladilnik!

15. 10. 2015 /

Včeraj je bilo v Laškem drugo srečanje jesenske skupine, ki sodeluje v wellness projektu. Odzivi so fantastični, še bolj pohvalno pa je, da tudi športniki in trenerji iz prve skupine držijo »tempo« zdravega načina življenja. Celoten projekt je bil tudi pohvaljen na nedavni Evropski športni konferenci v Avstriji. V mesecu novembru tudi predavanja o zdravi prehrani po Sloveniji.

Sodelujoči poročajo, da so vključili več zelenjave ter kaš (ajdova, prosena) in stročnic (leča, čičerika). Trudijo se, da pijejo dovolj vode – priporočeno 1 liter na 25 kg telesne teže, sledom tega pa imajo več energije, nekaterim pa se poznajo že centimetri na prevelikih hlačah :-). »Tudi ostali me sprašujejo, kaj sem spremenil,« je povedal Damjan, »pa rečem, da se zdravo prehranjujem«. »Mama je sprejela tak način, pa še ona hujša zraven,« se je nasmejala Sanja, ki je z nami podelila tudi izkušnjo obiskovanja dodatne športne vadbe, ki jo obiskujejo s svojimi prijatelji iz VDC Muta. Tako se enkrat tedensko odpravijo na vadbo v Vuzenico in to kar peš, kar znese še dodatne 4 kilometre. »Tam telovadimo z žogami in na blazinah. Z gospo Tatjano Sušek smo zelo zadovoljni, program pa bi priporočala tudi tistim, ki imajo težave, s katerimi se srečujemo danes,« je že na pol poučno sklenila Sanja :-). Predavateljica Andreja je poudarila, da obstaja tudi možnost družinskega svetovanja ali individualnega programa (izven okvirov projekta).

Vse sodelujoče ekipe so izredno zadovoljne z obiskom dodatne vadbe enkrat tedensko, ki jo financiramo iz naslova projekta. V domačih okoljih so jih zelo lepo sprejeli, tako da ugotavljajo, da bodo z vadbo nadaljevali tudi po koncu projekta (december 2015). »Najprej izvedemo kardio ogrevanje, potem pa preidemo na naprave za posamezne mišične skupine,« pravijo na OŠ Gustava Šiliha. »Vsi imamo tudi brisače, športniki znajo za seboj obrisati naprave. Spomladi bomo nadaljevali s pohodništvom,« sta povedali učiteljici Helena in Zvonka, ki sta takoj po začetku projekta sklicali starše otrok, jim predstavili projekt, starši pa so bili ponosni, da so bili ravno njihovi otroci izbrani kot sodelujoči. »V prvem mesecu smo črtali sladkarije ter sladke pijače nadomestili z vodo. S tem smo okužili tudi ostale :-). Skupno je naša skupina sedmih sodelujočih izgubila 10 kg, ugotavljamo pa, da se zadeva 'prijemlje' tudi ostalih učiteljev,« so zadovoljni v Mariboru, kjer bodo v januarju v sodelovanju s SOS pripravili tudi predavanje o zdravi prehrani za učitelje in starše. Podobna predavanja bodo v novembru tudi v Velenju (6.11.), Šentjurju (24.11.) in Škofji Loki (datum še ni znan).

Je pa bilo podobno predavanje že v soboto in torek v Črni na Koroškem, kjer so tematiki prisluhnili starši ter zaposleni v okviru tedna zdravja na delovnem mestu. Predavateljica Andreja je ob tem poudarila, da telo potrebuje približno tri mesece, da se navadi na uvedene spremembe. Da je težava v tem, da v dopoldanskem času, ko smo zelo aktivni, običajno manj jemo, popoldne, ko smo manj aktivni, pa več. Zaskrbljujoče je, da naj bi se število predebelih v naslednjih 30 letih celo podvojilo. »Govorimo, da je sladkorna bolezen podedovana, da je podedovan holesterol. Pa veste kaj je dejansko podedovano? HLADILNIK! Torej prehranske navade, ki jih ustvarimo do 4. leta, kasneje pa potrebujemo veliko volje ter podpore, da jih spremenimo,« je še povedala Andreja Štekl iz FIT in SIT.

V okviru wellness projekta bosta še dve srečanji v Thermani v Laškem. Novembra se bo srečanja udeležilo 60 sodelujočih iz druge skupine, decembra pa bo novoletno obarvano srečanje vseh sodelujočih – 114 športnikov in trenerjev.

cookie