Najboljši model v Evropi

8. 6. 2015 /

V Mariboru, v Hotelu Areh, je od 1.-3. junija potekalo mednarodno izobraževanje na teme: družinski program, mladi športnik in zabavni fitnes. Organizacijo je na pobudo SOEE (Special Olympics Europe Eurasia) prevzela SOS, vsi stroški pa so bili kriti s strani SOEE. Sodelovalo je 29 udeležencev iz 11 držav, ki so na vseh treh področjih začetniki, zato s ponosom ugotavljamo, da smo za izvedbo seminarja lahko zagotovili tudi odlične domače predavatelje in prikaz aktivnosti.

Med drugimi je bila gostja predavanja na temo družinskega programa in sodelovanja staršev v specialni olimpijadi predsednica Zveze Sožitje dr. Katja Vadnal, ki je predstavila področja delovanja Zveze, hkrati pa zaokrožila sodelovanje s SOS, kot krovno športno organizacijo za osebe z motnjami v duševnem razvoju na področju celotne Slovenije. Pri tem je Maureen Clarke, predstavnica SOEE za družinski program in mladi športnik poudarila, da gre za enega izmed najboljših modelov organiziranosti v Evropi, kjer je torej specialno-olimpijski program del starševske organizacije, žal pa sem morala sama dodati, da kljub temu večjega odziva staršev žal še nimamo. Morebiti nam bo nova titula dala dodatnega zagona .

Predstavljen je bil tudi program mladi športnik, ki ga v Sloveniji razvijamo v zadnjih štirih letih. Gre za športni program za mlade od 2.-7. leta, kar bi lahko bila nova odskočna deska za sodelovanje med SOS in Zvezo, saj slednja ugotavlja, da se zmanjšuje vključevanje mladih staršev. Mariusz Damentko, športni direktor SOEE, je predstavil tudi t.i. tranzitni program, ob katerem mladi športniki ob odhodu iz vrtca prehajajo na treninge specialne olimpijade, vendar hkrati na drugi strani ugotavlja, da so otroci v tej starosti še premajhni za dojemanje kompleksnosti tekmovalnega športa. Zato pa je bila popestritev seminarja demonstracija programa, ki ga je izvedel razvojni vrtec Veveričke v okviru OŠ Gustava Šiliha. Prisrčni demonstratorji so poskrbeli, da so mednarodni udeleženci iz Maribora še dodatno odnesli dober vtis.

Mag. Tine Kovačič je bil osrednji predavatelj na področju zabavnega fitnesa, saj je tudi sicer regijski koordinator na področju tega dela Evrope. Na novo se je izobrazilo 7 vodij tega programa, ki so praktičnost svojega znanja preizkusili že na atletskem mitingu. Skupaj z domačimi prostovoljci so izvedli zabavni fitnes, katerega testiranja se je udeležilo 150 tekmovalcev, tako da je bil tudi vodja zdravstvenega programa pri SOEE Bjoern Kohler izredno zadovoljen z opravljenim.

Udeleženci in vodilni s strani SOEE so bili z izvedbo seminarja izredno zadovoljni. Nekateri le ne bodo pozabili tistega strmega dela Pohorja, ki jih je pripeljal na družabni večer na Trikotno jaso, saj je bila želja, da organiziramo tudi kakšno športno aktivnost, utrujenost pa je bila ob čevapčičih in zvokih harmonike zagotovo pozabljena . Damentko in Clarkova sta si ob obisku v Mariboru ogledala tudi kongresni center in nastanitvene kapacitete Hotela Habakuk, kjer naj bi v prihodnjem letu organizirali evropsko konferenco. Ocena je bila izredno pozitivna. Na SOS smo sicer v maju oddali razširjeno kandidaturo, o izboru organizatorja pa bodo odločali v mesecu juliju, saj poleg Slovenije kandidira še en evropski program. 

cookie