Večji, hitrejši, močnejši

24. 11. 2014 /

Od 19.-23. novembra nas je na Evropski konferenci specialne olimpijade gostila Malta, mali, a aktivni program z vso podporo pomembnih državnih institucij (predsednica je žena premierja). Ni čudno, da bodo na tem mediteranskem otoku čez štiri leta po vsej verjetnosti gostili tudi evropske igre. Tokrat je bilo vse usmerjeno v izpolnjevanje strateškega načrta, ki si ga je SOI zadala pred štirimi leti, prihodnje leto pa bo že čas za prvi obračun. Najbrž je bila tudi zaradi tega precej teoretično obarvana, vse v smislu napredka v samem delovanju nacionalnih programov. Poznavanje osnovnih pravil t.i. General rules je še vedno precej šibka in predlagam, da tudi za svoje znanje na vsakem IO-ju osvetlimo katero od pravil.

Podanih je bilo tudi nekaj praktičnih informacij, med katerimi je izstopala kratka predstavitev naslednjih zimskih svetovnih iger v Schladmingu in Grazu (14.-25. marec 2017). Leto pred tem bodo januarja 2016 tudi predigre, a Avstrijci zagotavljajo, da bi lahko igre organizirali že v letošnji zimi. Nastopajo zelo samozavestno in to bodo zagotovo dobre igre, velika priložnost tudi za nas glede na kratko oddaljenost. Ponudili so nam tudi možnosti dodatnega sodelovanja v projektih, kar bi bilo potrebno glede na velikost njihovega programa vzeti resno - sestanek v decembru. Kvota za predigre je po štirje tekmovalci v vseh treh športih, trije trenerji in en delegat. Kvote za igre bodo poslane že to zimo. Sestanek za vodje delegacij bo šele v začetku decembra 2016, da bi lahko ekipam pokazali že skoraj vse pripravljene terene. Tik pred tem in vezano na ta sestanek bo tudi naslednja evropska konferenca (27.-29.11.2016), za izvedbo katere so kandidirali Švicarji, Avstrijci pa so se celo bolj nagibali k moji pobudi, da bi konferenco pripravili v Mariboru, od koder bi potem delegate odpeljali na konferenco v Schladming (1.-3.12.2016).

O Los Angelesu ni bilo veliko besed, poleg pohvale, da smo tokrat vsi pravočasno poslali prijave. Osvetljen je bil postopek izbora za napredovanje na višji nivo tekmovanja, kjer smo med 15 državami, ki se ob tem ne držijo uradnih pravil, dejansko pa niti nismo tako daleč od njih. Vodilni namreč z lahkim srcem zagovarjajo nekoga, ki je bil iz naše regije glede na statistike z iger v Pjongčangu na svetovnih grah že sedemkrat! Ob igrah v LA bo prvič potekalo tudi plesno tekmovanje v čisto pravih tekmovalnih plesih - standardnih in latinsko ameriških. Pobudo je predstavil avstrijski profesionalni plesni par, ki to pri njih že prakticira, ideja pa je, da bi se takšnega tekmovanja udeležili tekmovalci, ki so že v kvoti za LA, ob bok vsemu pa bi povezovanje z lokalnimi plesnimi klubi prineslo tudi integracijo na tem socialno zelo aktivnem področju.

Integracija in unified sta bili tudi dve najmočnejši temi. Pri nekaterih, kakor recimo pri Nizozemcih, je ta ideja tako vsakodnevna, da njihovi športniki trenirajo v normalnih klubih, skoraj sleherni in posebnih združenj sploh ne potrebujejo. Izobraževanje trenerjev je bilo prav tako izpostavljeno, hkrati pa tudi staršev v smislu zdravega življenjskega sloga, zdrave prehrane. V tem smislu naj bi zdajšnji zdravstveni program s povezovanjem z lokalnimi zdravstvenimi institucijami prerasel v celoletno skrb za zdravje in zdrav življenjski slog naših športnikov.

Dan pred konferenco smo imeli še seminar o komunikaciji in povezovanju s pomembni institucijami v državi. Predstavila sem idejo, kako bi lahko na atletskem turnirju junija v Mariboru, le dober mesec pred svetovnimi igrami, organizirali unified 10 km tek, na katerega bi povabili tudi predsednika, v "zameno" pa bi nas ta sprejel po prihodu iz LA. Prejeli smo tudi priznanje za 20-letno delovanje! Konference oziroma seminarja, ki je potekal ob tem, sta se udeežili tudi Eva Zavodnik, naša najuspešnejša tekmovalka z evropskih iger, in njena trenerka Petra Štuhec. Športniki so se na ločenih delavnicah srečevali s številnimi temami, se pogovarjali o uspešnosti iger, trenerka pa ugotavlja, da je bil program za tekmovalce kar preveč zahteven.

Željo po sodelovanju so izrazili tudi Madžari, ki bi jih povabili tudi na atletski turnir, skupaj z Avstrijci in Hrvati. Slednji so prejeli tudi olimpijsko plamenico in bodo pred igrami v LA organizirali tek olimpijskega ognja, h kateremu bomo povabljeni tudi mi. Drugi zanimivi projekti v naslednjem letu so še:
- evropski teden športa, 7.-13. september
- športna konferenca, 22.-25. oktober
- in morebiti evropski judi turnir, St. Petersburg, Rusija v decembru.

Zapisala: Urška Kustura

cookie