5 tekov za 125 nasmehov

7. 10. 2014 /

Inkluzije ne moremo doseči na način, da za osebe z motnjami v duševnem razvoju na tekaških prireditvah organiziramo dodatno kategorijo, ampak, da tečemo skupaj z njimi v skladu z osnovnim načelom fair playa: vedno tekmujem po svojih najboljših močeh - na zmago!

Tako je v Centru za usposabljanje delo in varstvo Radovljica v šolskem letu 2012/2013 potekal projekt z imenom »5 tekov - 5 nasmehov«. Idejni vodja projekta, bivši vrhunski duatlonec in atletski trener, Klemen Dolenc je petim uporabnikom CUDV Radovljica (in eni rezervi) omogočil brezplačno udeležbo na petih rekreativnih tekaških prireditvah in brezplačno strokovno vodeno vadbo pod svojim vodstvom. Projekt je bil v celoti realiziran, prav vsi športniki so pretekli 10 km na lanskem Ljubljanskem maratonu.

Letos se je projekt razširil tudi na uzporabnike preostalih podobnih centrov v Črni, Dobrni, Dornavi in na Igu pri Ljubljani. Tekaške izkušnje so športniki predhodno pridobivali z udeležbo na atletskih tekmovanjih Specialne olimpiade Slovenije, kjer so tekmovali na razdaljah do 800m. Kljub temu, da so uradne atletske discipline Specialne olimpiade Slovenije tudi teki na daljših razdaljah, zaenkrat le-teh zaradi premajhnega interesa še ni bilo na tekmovanjih. "S projektom dodajamo pozitiven vpliv na samopodobo uporabnikov, hkrati pa izboljšanje njihovih gibalnih in funkcionalnih sposobnosti - torej pozitiven vpliv na njihovo zdravje. Projekt pripomore k integraciji oseb in njihovi vključenosti v širše socialno okolje," je dejal Jure Vajs, vodja projekta.

Z omenjenim projektom je bila športnim vsebinami, ki jih prireja Specialna olimpiada Slovenije, dodana nova: udeležba na tekaških prireditvah in tekmovanje v absolutni konkurenci! Tako se bo letošnja sezona tekov zaključila na 19. Ljubljanskem maratonu konec oktobra, tekači pa se bodo srečali tudi to soboto, 11. oktobra, ko Center za usposabljanje, delo in varstvo Draga Dolfke Boštjančič v sodelovanju z Občina Ig organizira dobrodelno prireditev - 6. rekreacijski tek in hojo ob ribnikih v Dragi pri Igu. Prireditev se bo pričela ob 10. uri, več pa v priloženem vabilu.

 

Datoteke

cookie