Dvanajstič na pokalu NZS

30. 5. 2013 /

Včeraj se je nogometna ekipa Specialne olimpiade Slovenije že dvanajstič udeležila finala Pokala Nogometne zveze Slovenije in tudi tokrat blestela. Ob tej priložnosti pa se je SOS zahvalila tudi igralcem VDC Koper, ki ne tekmujejo več v malonogometni ligi SOS. 

Prvo uradno nogometno tekmo pri nas so nogometaši SOS odigrali prav v Kopru, pred 21. leti. Leta 2002 pa so prvič gostovali na Finalu nogometnega Pokala Slovenije v Kidričevem, kar je bil za tiste čase edinstven primer v nogometni Evropi. Letošnji tovrstni nastop nogometašev specialne olimpiade je bil že 12. po vrsti, zato vsem akterjem iskrene čestitke!

Prvič so nastopili na prenovljenem nogometnem stadionu na Bonifiki, da bi v tako imenovanem »ZDRUŽENEM NOGOMETU«, skupaj z izbranimi slovenskimi vrhunskimi športnicami pokazali, da nogometna žoga združuje tudi različne. Z združevanjem specialcev in športnikov se najlepše izražajo sposobnosti in pogum, ki ga pri udejstvovanju v športu kažejo specialci.

Specialci in njihovi partnerji na ta način utrjujejo telesno pripravljenost, nadgrajujejo svoje umske sposobnosti, si postavljajo nove tekmovalne izzive in tako skupaj premagujejo predsodke o motnji v duševnem razvoju. Gre za učinkovito orodje integracije, ki temelji na enakosti, spoštovanju in sprejemanju drugačnosti. Slovensko – angleška skovanka »Unified nogomet« torej predstavlja novo dimenzijo nogometne igre, združitev moči in izenačitev možnosti zdravih in specialnih nogometašev.

Po včerajšnji tekmi so se od dvajsetletnega aktivnega igranja poslovili nogometaši VDC Koper: Trobec Dimitrij, Čehić Sejad in Hrvatin Denis ter Benjamin Osmančevič - Beno in David Kosovel, ki sta se ekipi pridružila malo kasneje. Vsa ta leta so trenirali in si pridobivali dragocene izkušnje, tudi za življenje izven sveta športa, pod taktirko trenerjev in izjemnih osebnosti – Toma Dadiča in Nevija Breca. Spominska majica, ki so jo ob tej priložnosti prejeli, je znak priznanja, da so postali pomemben del Grassroots programa tako NZS kot UEFE. Hvala športni prijatelji in srečno na vaših novih poteh!

Zapisal: Stanislav Pinter
 

 

cookie