Otvoritev polna čustev

Slovenska delegacija na otvoritvi iger (foto: SOI)
30. 1. 2013 /
29. januarja zvečer po korejskem času je potekala otvoritev desetih Zimskih svetovnih iger specialne olimpiade, kjer se je med več kot sto delegacijami predstavila tudi Slovenija. Otvoritev je potekala v Jongpjong Dome, nedaleč stran od smučišča Alpensia, kjer bivajo naši športniki in kjer so tudi tekmovališča. 3-urna prireditev jih je navdušila. »Mogoče je manjkalo malo živahnosti, ki bi tekmovalce dvignila na noge, pa kljub temu je vtis zelo dober,« je nekaj ur po otvoritvi povedal vodja delegacije Ljubomir Miličević.
 
Prireditev, ki je tekla pod sloganom letošnjih iger »Skupaj zmoremo«, je bila navdahnjena s korejsko kulturo, posebnost pa je bila ledena ploskev sredi dvorane, ki je drsalcem dala še poseben navdih. Otvoritveni slovesnosti so prisostvovali številni svetovno znani športniki, ki sodelujejo z gibanjem specialne olimpiade, naši delegaciji pa se je ob tej priložnosti pridružil Jurij Franko. Med govorniki sta bila korejski predsednik Lee Myung-bak in generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki sta pozdravila več kot 2.300 športnikov s celega sveta, med katerimi jih je več kot tisoč iz Evrope.  
 
Med najbolj zagretimi govorniki je bil tradicionalno predsednik svetovne specialne olimpiade Timothy Shriver: »Danes svetu pošiljamo izziv, naj se sliši glas oseb z motnjami v duševnem razvoju, naj se umakne strah pred njimi in konča njihovo stigmatiziranje. Skupaj zmoremo ustaviti diskriminacijo. Skupaj lahko spremenimo svet.« Prižiganje ognja, izrek specialno-olimpijske prisege Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu ter proglasitev začetka iger – vse se je zgodilo v scensko oblikovanem igluju skupaj s plesom snežink, kar je predstavljalo snežno pravljico, v katero je te dni ovit Pjongčang.
 
»Otvoritev je bila lepa, polna čustev. Ko sem se ozrl okrog, sem videl kar nekaj solznih oči. Najbolj pomembno pa je to, da je vse skupaj, z vožnjo, trajalo manj ko sedem ur, kar je za tovrstne prireditve redkost,« je še sklenil vodja delegacije na predvečer pričetka tekmovanj.
 
Sklepna slovesnost bo v torek, 5. februarja, ob 11.30 po slovenskem času, prav tako pa jo bo moč spremljati tudi prek svetovnega spleta. Za več informacij spremljajte uradno spletno stran iger
cookie