Državni turnir Specialne olimipade Slovenije v košarki

Državni turnir SOS v košarki
6. 12. 2011 /

V četrtek, 1. decembra, 2011 smo bili organizatorji državnega turnirja Specialne olimpiade v košarki. S pripravami na tekmovanje smo začeli že veliko prej.

 
Vodja organizacijskega odbora je bila profesorica defektologije Barbara Rode, vodja tekmovanja je bil športni pedagog Tomi Stanković, sicer pa so se vključili v priprave in izvedbo tudi drugi strokovni delavci iz enote Dečkova, Levstikov trg, mobilne službe in iz enote Jarše.

Na dan tekmovanja so priskočile na pomoč prostovoljke, študentke iz pedagoške in filozofske fakultete v Ljubljani. Tekme so sodili sodniki iz zveze košarkarskih sodnikov Slovenije.

Za vse naštete se je dan pričel že zgodaj jutraj, saj je bilo potrebno pripraviti dvorano. V jutranjem delu so bili trije sestanki in sicer za prostovoljce, sodnike in vodje ekip.

Tekmovalci so ob prihodu pri info točki prejeli vrečke z dresi, bilteni in malico. Prišleke so pričakale prostovoljke s tablami z imenom zavoda, šole ali centra od katerega so predstavljali na tekmovanju. V garderobah so se preoblekli in že so bili pripravljeni na otvoritev državnega turnirja, ki se je pričela z zamudo saj nam je ponagajalo vreme (megla) in so ekipe zamujale.

Na turnirju se je letos zbralo rekordno število ekip iz šol s posebnim programom, varstveno delovnih centrov in zavodov iz cele Slovenije, ki skrbijo za osebe s posebnimi potrebami. Ena ekipa je prišla tudi iz Italije.

16 ekip je  tekmovalo v štirih različnih zahtevnostnih nivojih po pravilih Specialne olimpiade Slovenije.

Kot zahteva protokol Specialne olimpiade se je turnir pričel s svečano otvoritvijo. Ob himni specialne olimpiade so se predstavile sodelujoče ekipe s športniki in trenerji. Sledil je kratek glasbeni program, za katerega je dobrodelno poskrbel Marko Vozelj.

Športnike je pozdravil ravnatelj Zavoda Janeza Levca Matej Rovšek. Športno srečo, dobro počutje, fair play in zabavo so našim športnikom  zaželeli tudi:

 • generalna sekretarka evropskega košarkarskega prvenstva 2013 Alenka Škrebina,
 • Katja Vadnal - predsednica Zveze Sožitje dr. Katja Vadnal,
 • Boris Majer,
 • komisar KZS Uroš Vidmajer – Zavod za šport RS Planica ,
 • Niko Slana - revija Šport mladih,
 • Drago Perko - novinar in fotoreporter in
 • RTV Slovenija.


Vsi v dvorani smo bili navdušeni nad nastopom akrobatske skupine Fanatiki z Gimnazije Šentvid, ki deluje pod vodstvom gospe Bojane Vrščaj. Sledila je zaprisega specialne olimpiade, ki se glasi: "Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu."

Turnir je odprl predsednik Specialne olimpiade Slovenije Ljubo Miličević.

Tekmovanje se je pričelo z razvrščanjem v nivoje, temu so sledili pravi športni boji na kar treh košarkarskih igriščih hkrati. Vsaka ekipa se je pomerila z nasprotniki v svojem zahtevnostnem nivoju.  Prav vsi športniki so pokazali svoje najboljše košarkarske vrline, dokazali so , da poznajo pravila fair playa in poskrbeli da je v telovadnici vladal pravi športni duh.

Po zaključenem tekmovalnem delu je sledilo kosilo na enoti Dečkova. Tam je bila tudi podelitev medalj udeležencem turnirja.

Medalje so podelili:

 • ravnatelj Matej Rovšek,
 • vodja enote Dečkova Janja Seles in
 • vodja enote Jarše Nataša Blaj.


Z malce zamude je športnike presenetil s svojim nastopom tudi Rok Trkaj.

Organizatorji 10. Državnega turnirja v košarki se zahvaljujemo vsem nastopajočim: Marko Vozelj, Rok Trkaj in Fanatiki, ki so se prijazno odzvali naši prošnji in prišli na naš turnir popolnoma brezplačno. Hvala vam, da ste preživeli z nami nekaj lepih trenutkov, ki bodo našim športnikom ostali še dolgo v spominu.

Zahvaljujemo se vsem trem sodnikom;

 • g. Anžetu Blažiču - Predstavniku za odnose z javnostmi KZS,
 • g. Gorazdu Trontlju - komisarju KZS, ki so pomagali pri organizaciji ter
 • majorju CIRILU ANDOLJŠKU in
 • osebju športne dvorane F.R. Stane, za MORS za pripravo telovadnice.

Zvečer so se specialni olimpijci predstavili  na tekmi Evrolige v dvorani Stožice, povedali so nekaj vtisov z njihovega turnirja  ter si ogledali tekmo med KK Union Olimpijo in Montepeschi Siena.

Upamo, da ste z nami preživeli čudovit dan. Hvala vsem tekmovalcem, vodjem skupin in drugim, ki ste pomagali in pripomogli, da je tekmovanje uspelo.


Zapisala:
Barbara Rode, vodja organizacijskega odbora
Matej Rovšek, ravnatelj

Datoteke

cookie