Zimske igre za Korejo

14. 3. 2011 /

Center za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna je v soboto 12. in nedeljo 13. marca 2011 organiziral 14. zimske državne igre specialne olimpiade, ki se jih je na Rogli udeležilo skoraj 200 športnikov, specialnih olimpijcev iz vse Slovenije. Najuspešnejši športniki se bodo s svojimi rezultati lahko udeležili svetovnih zimskih iger SO v Pjeongčangu 2013.


Otvoritvena slovesnost iger je potekala v svečanem vzdušju in v duhu prižiganja olimpijskega ognja. Nosilec olimpijske plamenice je bil Aljaž Podjed, dobitnik dveh zlatih medalj na zadnjih zimskih svetovnih igrah. Spremljala sta ga Jurij Franko, ambasador specialne olimpiade, in Martina Ratej, metalka kopja. Častni govorci na državnih igrah so bili Stane Rozman, pooblaščenec župana MO Celje, mag. Tine Kovačič, vodja projektnega tima za organizacijo zimskih iger, Ljubomir Miličević, predsednik Specialne olimpiade Slovenije ter ostali predstavniki prireditelja SOS in organizatorja CUDV Dobrna.

Kulturni program so s svojo plesno točko popestrili plesalci CUDV Dobrna, članice plesne skupine Spin, Brakedance skupina Cele attack in Manca Špik. Slovesno zaprisego specialne olimpijade je izrekel športnik Janez Močenik, dobitnik medalje na svetovnih igrah v ZDA davnega leta 1991: "Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu!". Igre je otvorila direktorica CUDV Dobrna Jožica Grubelnik.

Medtem, ko so v soboto potekali kvalifikacijski boji, so se finala na Rogli odvijala v nedeljo. V celjski dvorani Golovec je potekal zdravstveni program specialne olimpiade Slovenije, na katerem je skoraj 100 zdravstvenih strokovnjakov pregledalo specialne olimpijce: stanje zobovja (program lep nasmeh) , stanje sluha (dober sluh) in testiralo njihovo gibljivosti, moč, ravnotežje in aerobno zmogljivost ter svetovalo njihovim trenerjem, staršem glede izvajanja vaj za povečanje motoričnih spretnosti. Tudi v tem oziru gre za dosežen rekord pregledanih športnikov in največjo udeležbo prostovoljnih zdravstvenih delavcev.

Priznana slovenska športnika Martina Ratej (metalka kopja) in Dejan Plevnik (kombinatorec v nordijskih disciplinah) sta ob zaključku iger podelila medalje in priznanja vsem športnikom specialne olimpiade, ki so se polni ponosa, samozavesti in veselja vračali z zmagovalnih stopničk.

Vsem prostovoljcem in strokovnim delavcem, predvsem pa organizatorjem - CUDV Dobrna, se iskreno zahvaljujemo za gostiteljstvo in pomoč pri 14. zimskih državnih igrah. Organizatorja naslednjih iger IO SOS še ni izbral.

Najlepše se zahvaljujemo podjetju Colgate za vse izdelke, ki so jih namenili našim športnikom.

Za donacijo na 14. zimskih igrah specialne olimpiade se zahvaljujemo tudi Lions klubu Konjice.

Več fotografij z Zimskih iger si oglejte na naši Facebook strani!

Datoteke

cookie